Felhívás!

Orban azt javasolja, hogy a parlament október 30-án szavazzon a kormány beiktatásáról

Orban azt javasolja, hogy a parlament október 30-án szavazzon a kormány beiktatásáról Románia

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök azt javasolta csütörtökön, hogy a parlament két házának együttes plénuma jövő szerdán, október 30-án szavazzon a kormány beiktatásáról.

Orban levélben tájékoztatta a két ház elnökét a kormányiktatás javasolt menetrendjéről.

Az előterjesztés szerint október 28-án, hétfőn hívnák össze a házbizottságok együttes ülését, kedden kerülne sor a kijelölt miniszterek meghallgatására a két ház állandó bizottságainak együttes ülésein, szerdán 10 órára pedig összehívnák a két ház plenáris ülését, hogy szavazzanak a törvényhozók a kormány beiktatásáról.

Ciolacu: nem ezek az alkotmányos lépések

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök csütörtökön kijelentette, kézhez kapta Ludovic Orban kijelölt kormányfő levelét a kormány beiktatásának javasolt menetrendjéről, de nyomatékosította, nem ezek az alkotmányos lépések ebben a helyzetben, és a házbizottságok feladata kidolgozni és jóváhagyni az ütemtervet.

“Ma reggel én is, Teodor Meleşcanu szenátusi elnök is megkaptuk a kijelölt kormányfő levelét. (…) Nem utasíthatom vissza a levelet, azt sem tehetem meg, hogy nem veszek róla tudomást, de nem ezek az alkotmányos lépések. (…) Első lépésként Ludovic Orban úrnak be kellett volna mutatnia kormányának struktúráját és a kormányprogramot. Majd ezt követően a házbizottságok feladata az ütemterv kidolgozása” – fejtette ki a képviselőház szociáldemokrata elnöke.

Rámutatott, nem fogják a szükségesnél tovább halogatni a beiktatási eljárást, de a törvényhozók ragaszkodnak a szakbizottságokban zajló, nagyon komoly meghallgatásokhoz, ezekre pedig nem elégséges egy munkanap.

“Azok közé a személyek közé tartozom, akik nem gondolják azt, hogy óriási politikai válságba jutottunk a bizalmatlansági indítvány elfogadása nyomán. Akkor lenne politikai válság, ha ezt a kormányt nem sikerülne beiktatni” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

Rámutatott, a frakcióvezetők összeülnek és kidolgozzák a legmegfelelőbb menetrendet.

“Nagyon jól tudják, hogy a szakbizottsági üléseket és a plénumülést olyan napra kell időzíteni, amikor a legtöbb törvényhozó van jelen a parlamentben. Ez a nap nem szombat és nem vasárnap lesz, nem lesz bojkott a kormánnyal szemben” – fűzte hozzá Ciolacu.

Barna: az új kormánynak jó esélyei vannak a beiktatásra

Az új kormánynak jó esélyei vannak a beiktatásra, vélte Dan Barna államfőjelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke csütörtökön.

“Kihívást jelent a kijelölt kormányfő számára, hogy megszerezze kormányának a támogatást. Főként, mert Ponta ismét bebizonyította, hogy tulajdonképpen a Dăncilă-kormány támogatója és azt akarja, hogy Dăncilă asszony továbbra is ott maradjon. És ebben az összefüggésben kihívást jelent megszerezni azt a 20, vagy 8-10 szavazatot, ha sikerül meggyőznie a Népi Mozgalom Pártot, hogy meglegyen a többség. Úgy vélem azonban, hogy az új kormánynak jó esélyei vannak a beiktatásra” – nyilatkozta Nagyváradon az Agerpres hírügynökségnek Dan Barna.

Az USR PLUS Szövetség államfőjelöltje sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta, várja Ludovic Orbantól a javasolt miniszterek listáját, mert ettől függően döntik el véglegesen, hogy támogatják-e a kormány beiktatását, avagy sem. Barna rámutatott, a javasolt miniszterek között nem lehetnek büntetőügyesek, plágiummal vádolt személyek, vagy olyanok, akik együttműködtek a Szekuritátéval.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.