Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összetörjük magunkat az okostelefon miatt

Összetörjük magunkat az okostelefon miatt Tech-Tudomány

Egy új kutatás szerint egyre több olyan baleset történik, amely a séta közbeni mobil nyomkodásából adódik.

Hirdetés
Hirdetés

Ugásszerűen megnőttek az okostelefon képernyőjének bámulása miatt bekövetkezett apró balesetek – ezt állapította meg a JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery folyóiratban megjelent új tanulmány, amelyről a The Verge számolt be.

Az okostelefonok elterjedése könnyebbé tette az életünket (bár vannak, akik éppen ellenkezőjét állítják), hiszen ma már bárhol hozzáférünk az e-mailjeinkhez, emellett szinte bármikor és bárhonnan kommunikálhatunk a másikkal. Az értesítések ugyanakkor nagyon elvonják a figyelmet, és egyre több balesethez vezetnek.

A kutatásban amerikai esetekről számoltak be, és azt sem titkolják, hogy a jelenség 2007-től kezdve vált jellemzővé, amikor az első iPhone-t bemutatták. A tanulmányban főleg fejsérülésekről írnak, ugyanis ezt ütötték meg azok, akik nem a lábuk elé néztek, miközben sétáltak valahova.

A tanulmányban ugyanakkor azt is leszögezik, hogy a sérülések nem voltak tragikusak: azok, akik elestek, jellemzően néhány óráig fájlalták a nyakukat, vagy a fejüket, de a sürgősségin történt ellátásuk után mind hazamentek.

A vizsgálathoz 100 amerikai kórház adatbázisát, a NEISS-t használták (National Electronic Injury Surveillance System), majd a jelentések alapján kalkulációt végeztek. A szakemberek szerint az világosan látszik, hogy 1998 és 2017 között 2501 olyan balesetet regisztráltak, ami a mobil nézegetése miatt történt.

Az is kiderült, hogy a sérültek 40 százaléka a fiatalabb korosztályból került ki: főként 13-29 éveseket láttak el, akik vágás miatt igényeltek orvosi segítséget.

A tanulmányban kétféle esettípust különítettek el: külön kategóriát kaptak a mobil okozta sérülések (például valakit mobillal csaptak arcon), illetve a mobil miatt történtek. Ez utóbbi az, amikor valaki séta közben orra bukik, mert a képernyőt nézegeti. Utóbbi inkább az idősebbekre jellemző a tanulmány szerint.

A vizsgálat konkrét appok okozta balesetekről is szót ejt. A Pokémon Go miatt például kifejezetten sokan verték be a kobakjukat.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük