Hirdetés
Hirdetés

Megtalálták a 800 ezer éves óriásmeteor kráterét

Megtalálták a 800 ezer éves óriásmeteor kráterét Tech-Tudomány

Jó ideje ismert, hogy valamikor 800 ezer évvel ezelőtt egy hatalmas szikla találta el a Földet, a nyomait ugyanis a bolygó felszínének körülbelül tíz százalékán megtalálták.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményt pár centiméteres tektitek bizonyítják. Ezek a meteoritok becsapódása során megolvadó, majd a légkörben gyorsan lehűlő, csepp formájú kőzetek, amelyek néha csak pár négyzetkilométeren szóródnak szét, ebben az esetben azonban Ázsiát, Ausztráliát és az Antarktiszt is beterítették. Csak a kráter hiányzott, eddig. 

A friss tanulmány szerint a becsapódás a Laosz délkeleti részén megtalálható vulkáni régióban történt, és azért nem találták nyomát több egy évszázadon át, mert mélyen a föld alá van temetve.

Azt jó ideje sejtették a tudósok, hogy a kráternek valahol az Indokínai-félszigeten kell lennie, Kambodzsa, Vietnám vagy Laosz területén, de a közel 2 kilométeresre becsült meteoritnak akkora nyomot kellett volna hagynia, hogy annak látszania kéne. Kivéve akkor, ha az erózió vagy a tektonikus lemezek mozgása nem takarítja el a nyomait, ám ennek Indokínában vajmi kevés a veszélye, mert viszonylag stabilak ott a geológiai viszonyok.

Végül a Laosz déli részén elterülő Bolaven-fennsík alatt 300 méter mélyen felfedeztek egy lávaréteget, amely tökéletesen megfelelt annak, amit kerestek. A vulkanikus területen megtalálható kőzetek kémiája megfelelt a fél világban szétszóródott tektitekének, és gravitációs vizsgálatok is igazolták, hogy ott bizony becsapódás történt.

A krátereket megtöltő anyagok általában kevésbé sűrűek, mint a környező sziklák, és emiatt valamivel gyengébb gravitációs vonzásuk. A parányi eltérések kimutatásával megállapították, hogy egy körülbelül 18 kilométer hosszú, 13 kilométer széles és 90 méter vastag területen lehet a keresett kráter. Az ott megtalálható láva pedig 800 ezer évnél fiatalabb, tehát a becsapódás után kerülhetett oda.

Már csak le kell fúrni pár száz méter mélyre, hogy kézzelfogható bizonyítékokat is begyűjtsenek, és lezárják ezt a 800 ezer éves ügyet.

(index/tudomány)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások