Hirdetés
Hirdetés

Megfejtették, hogy mi okozta az etióp légikatasztrófát

Megfejtették, hogy mi okozta az etióp légikatasztrófát Tech-Tudomány

A szakértők megvizsgálták az etióp légibaleset körülményeit, és arra jutottak, a Boeing hibás szoftvere a felelős a tragédiáért.

Miután néhány hónapon belül már a második ugyanolyan Boeing-gép zuhant le, a légügyi hatóságok és a légitársaságok leállították a 737 MAX típusú repülők üzemeltetését. A szakértők a március eleji etióp légikatasztrófa óta vizsgálták, hogy mi okozhatta a tragédiát, és az előzetes információk alapján pontosan az, amit egy ideje már sejtettek a szakemberek.

Az etióp légikatasztrófát a Boeing automatikája, az úgynevezett átesés megakadályozására kifejlesztett MCAS rendszer okozta, amely hibás adatokat kapott egy érzékelőtől, emiatt pedig megdöntötte a gépet, ami végül lezuhant. A rendszernek akkor kellett aktiválódnia, amikor az érzékelők adatai azt jelezték, túl lassan halad a repülő, vagy túl meredeken emelkedik.

Hirdetés
Hirdetés

Amikor fennáll a veszély, hogy a gép átesik, növelni kell a repülőgép sebességét – ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja pedig a repülőgép megdöntése. Ez történhetett az etióp katasztrófa esetén is, csakhogy egy hibás adatra reagálva.

A Wall Street Journal beszámolója szerint ez történ 2018 végén is, amikor az indonéz légitársaság egyik Boeing 737 MAX típusú gépe zuhant le. A két tragédiában 350 ember vesztette életét.

A Boeing már elkészítette a szoftvert, ami kijavítja a végzetes hibát. Ezt egyelőre még tesztelik, ami azt is jelenti, hogy néhány hónapig még biztosan nem szállhatnak fel a Boeing 737 MAX gépek.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük