Hirdetés
Hirdetés

Már előre fél, hogy rövid lesz a nyaralása? Ez a mentális trükk lehet a megoldás

Már előre fél, hogy rövid lesz a nyaralása? Ez a mentális trükk lehet a megoldás Tech-Tudomány

Bár a nyaralással töltött napokat nem hosszabbíthatja meg a szó szoros értelmében, egy mentális trükk abban segíthet, hogy legalább ne érezze annyira rövidnek a pihenést.

Hirdetés
Hirdetés

Miután picit szabadulunk a járvány szorításából, sokan tervezik, hogy nyaralni fognak. Régi jelenség, hogy a kellemes dolgokat, így a nyári pihenést is igen rövidnek érezzük, épp hogy csak elkezdődött és már vége is van. És ezzel senki sincs egyedül, olyannyira nem, hogy amerikai kutatók kifejezetten ezt a jelenséget elemezték.

Vizsgálatuk tárgyává – összegezte a ScienceAlert – nagy ünnepüket, a Hálaadást tették. Ezt az eseményt ugyanis mindenki ünnepeli az amerikai kontinensen, de nem egyformán várják az emberek. 510 embert kérdeztek meg online, arra kérve őket, mondják el, várják-e az ünnepet. Azután arról faggatóztak, hogy milyen messzinek tűnik, és milyen hosszúnak érzik az időtartamát. Mindezt egy 100 pontos skálán kellett bejelölni, ahol a nulla jelentése az volt, hogy nagyon rövid az ünnep, míg a 100-é, hogy nagyon hosszú. Az eredményen nem lepődtek meg: minél jobban várta valaki a hálaadási ünnepet, annál távolabbinak tűnt és annál rövidebbnek érezte. Úgy tűnik, ez esetben becsap az agy bennünket: a vágyakozás valamivel csökkenti az ünnep időtartamának érzetét.

Egy másik kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy képzeljenek el egy olyan hétvégi kirándulást, amelyen vagy szórakozás vagy kellemetlenségek várják őket. Ezután megkérdezték őket, hogy milyen messze van ennek az útnak a kezdete és vége, egy hasonló, 100-as skálát használva. A résztvevők 46 százaléka úgy értékelte a pozitív hétvégét, mintha egyáltalán nem lett volna időtartama: a skála használatakor gyakorlatilag ugyanott jelölték ki a vakáció kezdetét és végét. Összességében azt találták a kutatók, hogy az emberek hajlamosak a pozitív jövőbeli eseményeket (szemben a negatívakkal) különösen távolinak és rövidnek érezni.

Egy újabb vizsgálat során két, ötperces videóról kérdezték a résztvevőket. Az egyiket humorosnak, a másikat unalmasnak minősítették, ezután megkérdezték őket, hogy szerintük milyen hosszúnak éreznék az egyes videókat. A megkérdezettek azt jósolták, hogy a vicces videó rövidebbnek fog tűnni, mint az unalmas, de ez utóbbi csak alig fog valamivel tovább tartani. Mivel ebben a kísérletben a résztvevőknek azt kellett megmondaniuk, hogy a vicces videó szerintük mennyi ideig fog tartani (és nem a kezdete és a vége közötti távolságot kellett meghatározni), sokkal kevésbé valószínű, hogy azt feltételeznék, hogy éppen akkor lesz vége, ahogy elkezdődött.

Bár mindez triviálisnak tűnik, a valós életben gyakran szubjektív érzéseinkre, és nem az objektív időmérőkre támaszkodunk, amikor eldöntjük, mennyi ideig tart valami, és hogyan lehet a legjobban kihasználni ezt az időt. A kutatók azt javasolják, hogy a nagyon várt események, például a vakációk előtt mindenképpen emlékeztessük magunkat arra, hogy ez hány napig fog tartani.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük