Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezentúl három helyett hat hónapig minősülnek védettnek a koronavíruson átesettek

Ezentúl három helyett hat hónapig minősülnek védettnek a koronavíruson átesettek Románia

Egy hétfőn hatályba lépett kormányhatározat szerint ezentúl három hónap helyett hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, az oltási kampány koordinátora szerint pedig a betegségen átesettek magas száma miatt a közösségi immunitás is jóval meghaladja a harminc százalék alatti átoltottsági arányt.

Hirdetés
Hirdetés

Romániában eddig azok a betegségen igazoltan átesett emberek részesültek a beoltottakéhoz hasonló, a védettség nélkülieknél kedvezőbb utazási és gyülekezési feltételekben, akiknél legalább 14, de nem több mint 90 nap telt el a pozitív koronavírus-tesztjük óta. Az uniós digitális Covid-igazolvány július elsejei bevezetése után most Románia is áttért az európai gyakorlatra, és a hazai jogrendbe bekerül az úgynevezett „zöld útlevél” által elismert hat hónapos védettségi időszak.

A fertőzésből kigyógyultak hozzájárulását a koronavírussal szembeni közösségi immunitáshoz azt követően értékelték fel a román egészségügyi hatóságok, hogy az oltás általi immunizáció üteme az utóbbi másfél hónapban lelassult, és a beoltottak száma még mindig nem érte el a korábban június elsejei célkitűzésként meghatározott ötmilliós küszöböt. Eddig 4 millió 820 ezer embert oltottak be, és számuk naponta kevesebb mint tízezerrel növekszik.

Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltási kampány koordinátora szerint Romániában azért sikerült mégis leszorítani a fertőzési mutatókat, mert a – betegségen átesettekkel együtt – a közösségi immunitás valójában a 40-50 százalékot is elérheti. A koordinátor szerint a közegészségügyi hivatalok által regisztrált minden fertőzés mögött további 2-5 rejtőzködő vagy tünetmentes fertőzés állhat, tehát a betegségen átesettek valós száma többszöröse lehet annak az 1 millió 81 ezernek, ami a hivatalos statisztikában szerepel.

Gheorghiță egy múlt héten közzétett felmérésre hivatkozva úgy értékelte: a nagyvárosokban háromszor, a kisvárosokban akár kilencszer annyian rendelkezhetnek természetes immunitással, mint ahány esetről tudnak az egészségügyi hatóságok. Ennek alapján a tisztségviselő úgy véli, hogy a nagyvárosokban, ahol az oltási hajlandóság is magasabb, a közösségi immunitás meghaladhatja a 60 százalékot.

Az oltásparancsnok azonban arra figyelmeztetett, hogy a kigyógyultak immunitása többnyire arra a vírusvariánsra korlátozódik, amellyel megfertőződtek, és nem nyújt védelmet az Európában rohamosan terjedő delta vírusmutációval szemben, amely annyira ragályos, hogy egyetlen beteg további hat-hét embert fertőzhet meg. Az oltás az egyedüli ellenszer a delta vírusvariánsra – hangsúlyozta a koordinátor.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 12., 16:27
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A bibi csak ott van , hogy kimondottan a delta virusvariansra meg nincs oltoszer. Ezek szerint majd minden ujonnan megjeleno virusvariansra ki kell fejlesszenek egy hatekony oltast is? Ennel mar csak az furcsabb , hogy a kormany hatarozza meg ki meddig vedett , lasd , 3 honap helyett 6 -ig szol a „kormanyrendelet” szerint……

  • User
   Dátum: 2021. július 12., 19:59
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Végtelen sok vírusváltozat lesz és végtelen sok vakcína, végtelen államadósság és végtelen bevétel azoknak, akik az egészet kitalálták!

  • User
   Dátum: 2021. július 12., 19:29
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Minden évben új vakcina van az aktuális influenza vírusra is, mi ebben a meglepő? De egyébként nagyon úgy néz ki a mostaniak is védnek, csak nem olyan nagy százalékban, a Pfizer/BioNTech pedig teszteli a már a módosított változatot, amelyik a Deltára is jobban működik. Ha pedig világszinten sikerülne sok embert oltani,akkor nem keletkeznének ilyen könnyen új változatok….

  • User
   Dátum: 2021. július 12., 20:17
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ha netán tévedtek, sürgősségi rendeletet hoznak, amivel feltámasztanak, ha megkrepáltál. Nem maradt nagyon sok lehetőség, mert több kínálkozó esélyt már kihagytunk, s azoknak nem szokása a megtérés.

 • User
  Dátum: 2021. július 12., 18:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ugye összeesküvés-elmélet, hogy a Covid – hiszti a kis és közép vállalkozások tönkretételére és az emberek folyamatos ellenőrzésére volt kitalálva?