Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Komposztálhatják az elhunyt embereket az Egyesült Államokban

Komposztálhatják az elhunyt embereket az Egyesült Államokban Tech-Tudomány

Az amerikai államok közül elsőként Washingtonban engedélyezték az elhunytak komposztálását a hamvasztások és a koporsós temetések „környezeti ártalmainak csökkentésére”.

A kedden hatályba lépett törvény szerint a Washington államban élő emberek dönthetnek úgy, hogy haláluk után termőföldé komposztálják a testüket, és a földet kertészkedéshez használják. A törvényt az állam környezetvédő kormányzója írta alá annak érdekében, hogy csökkentsék a hamvasztások okozta légszennyezést és a koporsós temetésekkel – a balzsamozási eljárással – járó vegyi szennyezést és termőföldveszteséget. Az eljárást „rekompozitálásnak” nevezték el.

„A rekompozitálás alternatívája a bebalzsamozásnak és temetésnek vagy hamvasztásnak, természetes, biztonságos és fenntartható eljárás, amely csökkentheti a karbonkibocsátást, és a földhasználat számára is fontos” – foglalta össze a törvény jelentőségét Katrina Spade, a Recompose nevű seattle-i cég alapítója, amely elsőként nyújtja ezt a szolgáltatást.

Hirdetés
Hirdetés

„A természethez való közvetlen visszatérés, az élet és halál ciklusába való bekapcsolódás ideája nagyon szép” – tette hozzá Spade, aki a törvényért való lobbizásban is részt vett. Mint mondta: harmincévesen, tíz éve kezdett foglalkozni ezzel a gondolattal. Felmérte a környezetbarát temetés lehetőségének technikai megoldásait, és kidolgozott egy „harmadik megoldást”, versenyre kelve a húszmilliárd dolláros amerikai temetkezési iparral, amely hagyományos temetést és hamvasztást kínál.

A Washingtoni Állami Egyetemmel együtt kifejlesztett eljárás során az elhunytat egy hatszögletű acél tartályban helyezik el, amelyet faforgáccsal, lucernával és szalmával töltenek meg. A konténert lezárják, és a baktériumok 30 nap alatt lebontják a testet. A folyamat eredménye száraz, gazdag termőföld, olyasmi, mint amit a kertészetekben lehet venni és konyhakertekben lehet használni.

„Minden, a csontok és a fogak is lebomlanak, mivel a rendszer tökéletes környezetet teremt a termofil (melegkedvelő) mikrobáknak és hasznos baktériumoknak ahhoz, hogy mindent nagyon gyorsan lebontsanak” – magyarázta Spade.

A Recompose által használt eljárás gyakorlatilag ugyanaz, amit évtizedek óta a farmokon elhullott állatoknál is alkalmaznak. A klinikai teszteket a washingtoni egyetemen végezték el, és az eredmények szerint az eljárás embereknél is biztonságos.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 23., 9:56
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A Volt egyszer egy Amerika c. filmben volt egy jelenet ,amikor Robert De Nirot sok év múltán kiengedik a börtönből és az üzlettársa ,James Woods várja a börtön kapujánál egy temetkezési vállalat kocsijával amelyiknek az oldalára ez van írva-Why go on living when we can burry you for only S49. S/dollár jele. ami magyarul Miért élne tovább ,amikor mi eltemetjük 49 dollárért.Akkor most ez úgy fog változni ,hogy komposztáljuk csak XX dollárért?vagy talán ingyen és majd azt eladjuk?Azok akik ezt kitalálták vagy lefagyasszák magukat vagy monumentális márvány mauzóleumokban temetkeznek majd ,mert lesz rá pénzük a komposztálásból.Ide süllyedt az emberiség,test van ,lélek nincs.

  • User
   Dátum: 2019. május 23., 10:12
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Aki nem értett egyet az gyorsan foglaljon helyet a komposztaló cégnél…Hát nem érdekes,hogy a kedvenc állatoknak egyesek szertartást rendeznek ,temetőjük van benalzsamozzák őket stb.Itt kemény üzletről van szó ,versengésről! Ceauşescu is lerombolta a falvakat , megszüntette a temetőket,azzal az ürüggyel ,hogy kell a termőföld,közben ott hevernek parlagon hektárok százai ,ezrei vagy elsivatagosodnak.

  • User
   Dátum: 2019. május 23., 12:13
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Arrol.nincs szó,hogy a vegyi szennyezés nagy része NEM a balzsamozások miatt van ,hanem hogy a testek nem bomlanak olyan gyorsan amiatt hogy az élelmiszerekben és italokban lelhető tartósító szerek és miegymás miatt felgyülnek a szervezetekben.Mindenben tesznek vagy kezelik kemény ártalmas vegyszerekkel! Nitrátok nitritek adalékok , permetlevek a gyümölvsökön hogy akár 2 hónapig sem rothad el…most kitalálták,hogy felgyorsítják a lebomlást ,de a mérgek ott maradnak a komposztban!Akkor azt fogják méregteleníteni?Ha igen milyen.áron,mert az bizony energia igényes.És akkor bezárul az ördögi kör,saját farkunkba harapunk.

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 13:27
  ÉRTÉKELÉS: 3

  a szerves anyagok lebomlanak,a szervetlenek nem …maradnak a komposztban vagy mi lesz?hát a válsz.megvan …száraz ,gazdag termőföld …aha!

 • User
  Dátum: 2019. május 31., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Azok akik ironikusan kommentálnak belegondoltak, hogy amúgy mi lesz a testükből, ha csak úgy a földbe temetik? Elmondom, ugyanaz. Maximum lassabban.

 • User
  Dátum: 2019. május 31., 23:46
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Több helyen hamvasztásos urnát vagy balzsamozott testet temetnek. Sajnálatos, nagyon lassan értek el a felismeréshez, hogy mindkettő eléggé káros vegyszerezéseket terjeszt. Sok országban vannak próbálkozások más módszereket találni. Mi lett volna ebben a cikkben a szenzáció, mert még nincsenek készen a recepttel?