Hirdetés
Hirdetés

Gyermekek halnak meg az okostelefonokért

Gyermekek halnak meg az okostelefonokért Tech-Tudomány

A kobalt elengedhetetlen a lítiumion-akkumulátorok létrehozásához, melyek az okostelefonoktól az elektromos autókig számos termékben megtalálhatóak. A nyersanyag jelentős része, mintegy 60 százaléka a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik. A fejlett világ kényelme azonban az országban komoly szenvedést okoz.

Hirdetés
Hirdetés

Korábban már több alkalommal bizonyították, hogy a bányákban rengeteg gyermek dolgozik, sok esetben kifejezetten veszélyes körülmények között.

Az International Rights Advocates emberjogi szervezet szerdán nyújtott be Washington D.C.-ben egy keresetet az ügyben az Apple, a Microsoft, a Dell, az Alphabet és a Tesla ellen – írja a Futurism. A cég 14 olyan szülőt és gyermeket képvisel, akik szerint a tech óriások pontosan tudják, hogy életveszélyes helyzetben dolgoztatják a kongói gyerekeket.

Az International Rights Advocates szerint a helyi bányákban a gyermekek teljes munkaidőben és óriási veszélyben dolgoznak, ami az oktatásuk és a jövőjük kárára megy.

A kereset alapján gyakoriak az omlások, melyek rendszeresen megsebesítik vagy megölik a fiatalokat.

A szervezet szerint egyes felpereseik életüket megváltoztató sérüléseket szenvedtek, miközben napi 2 dollárért (mintegy 560 forintért) bányásztak. Néhány felperes olyan szülő, akinek gyermeke meghalt munka közben. A keresetben több megrázó esetet is részletesen leírnak.

A Dell szóvivője szerint vizsgálat indul az ügyben. Mint mondta, nem tudnak róla, hogy ilyen körülmények között szerzik be a nyersanyagot. Amennyiben a vizsgálat során olyan beszállítót találnak, aki félrevezette a vállalatot, úgy a kapcsolatot megszakítják az érintettel.

Az Apple ezzel szemben azt közölte a Futurismmal, hogy szigorúan ellenőrzik az alapanyagok beszerzését. A cég szerint 2014-ben az elsők között kezdték el felmérni a kobaltbeszerzést. Amennyiben egy vállalat nem felel meg a szigorú kritériumoknak, úgy kikerül a beszállítók közül.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük