Felhívás!

Zűrös örökbefogadások

Zűrös örökbefogadások Románia

Brassó megyében örökbefogadások során felmerülő csúszópénz-elfogadás, hivatali visszaélés vádjával indított kivizsgálást a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). Az illetékesek Kovászna megyére is kiterjesztették a nyomozást, így Vass Máriát, a Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetőjét is megkérdeztük az ügyről.

Szerdán csúszópénz elfogadása, hivatali visszaélés vádjával vették 24 órára őrizetbe, illetve hatósági felügyelet alá helyezték Şimanda Luciana Adrianát, a Brassó megyei gyermekvédelmi és szociális igazgatóság egyik munkatársát. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy az említett személy – az örökbefogadási folyamatot értékelő bizottság tagjaként – öt éve csúszópénzt (pénzt vagy más javakat) követel, és kap az örökbefogadó családoktól azért, hogy ez utóbbiak rákerüljenek egy „prioritási listára”, továbbá, hogy a vádlott megsürgesse, „zökkenőmentessé” tegye a folyamatot.

A nyomozás során kiderült, hogy Şimanda arra hivatkozva, hogy a rendszerben munkálkodó személyeket is befolyásolhat, ugyancsak pénzt, javakat fogadott el: így jutottak el az ügyészek Kovászna megyébe, ahol T. C.-t, a Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi és Szociális Igazgatóság egyik munkatársát vették célkeresztbe, és azzal vádolták, hogy egy kiértékelésnél hamis adatokat, tényeket tüntetett fel, az igazságtól eltérően azt írta a jelentésében, hogy az örökbefogadó családnak olyan megyeszékhelyi lakása van, amely megfelel a gyermeknevelésre, illetve hogy az értékelésnél a család rokonai is jelen voltak.

Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy hivatalosan nem tájékoztatták a részletekről, ezekről ő is a sajtóközleményből, a médiától értesült.

– Együttműködünk a nyomozószervekkel, és remélem, hogy a kivizsgálás befejezése után kiderül, hogy kollégáim ártatlanok, és nincsenek belekeveredve ilyesmibe – összegezett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.