Felhívás!

Volt törvényhozók perelték be a parlamentet speciális nyugdíjaik eltörlése miatt

Volt törvényhozók perelték be a parlamentet speciális nyugdíjaik eltörlése miatt Románia

Több mint 120 volt törvényhozó perelte be az utóbbi napokban a parlamentet, amiért egy februárban megszavazott törvény alapján beszüntette speciális nyugdíjaik folyósítását.

A G4Media hírportál szerint ezen a héten 122 volt szenátor és képviselő – köztük a jelenlegi kormány fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a korábbi Szociáldemokrata Párt (PSD) számos ismert tisztségviselője – emelt panaszt az ország húsz bíróságán. A Hotnews.ro portál további hét Beszterce-Naszód megyei volt honatya által indított perről tudósított.

A témával foglalkozó hírforrásoknak nyilatkozó volt törvényhozók arra hivatkoztak, hogy a törvény visszamenőleges hatályú, szerzett jogot töröl el, amikor beszünteti a már korábban megítélt parlamenti nyugdíj-kiegészítések kifizetését.

A parlament együttes ülése februárban nagy többséggel fogadta el a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörlését, miután a tavaly decemberi parlamenti választási kampány központi témájává vált a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak járó – az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó – speciális állami járandóságok ügye.

A februári szavazáson az összes különnyugdíj eltörlését szorgalmazó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vett részt, “szemfényvesztésnek” minősítve a speciális juttatások összértékének alig 1,38 százalékáról rendelkező döntést.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: 825 volt képviselő és szenátor speciális nyugdíja havi 4,5 millió lejjel terheli meg a költségvetést. Ez átlagosan havi 5455 lejes extra juttatást jelent. Az átlagos öregségi nyugdíj havi 1500 lejre tehető Romániában.

A törvény kihirdetését ezúttal senki sem hátráltatta előzetes normakontroll igénylésével, de az alkotmánybíróság a már hatályos törvényeket is alaptörvénybe ütközőnek minősítheti és hatályon kívül helyezheti, ha egy peres eljárás keretében valamely bíróság utólag kér alkotmányossági vizsgálatot.

Az alkotmánybíróság már többször “megmentette” a kivételezettek luxusnyugdíjait, megakadályozva a lefaragásukról, vagy eltörlésükről hozott törvények hatályba lépését.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 16., 18:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ha a :munkajuk eredmenyekent: az orszagnak lenne 100 mld euro plussza akkor megerdemlenek de igy hogy csodbe viszik,zsiroskotelet erdemelnek……

 • User
  Dátum: 2021. április 17., 7:16
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hozzanak egy törvényt, amely kimondja, hogy mindenki csak a nyugdíjalaphoz való hozzájárulás arányában kaphat nyugdíjat! Vagy, ha már benne van a nyugdíjtörvényben ez a jogszabály, akkor milyen alapon szavazták meg a speciális nyugdíjakat?