Hirdetés
Hirdetés

Visszavonja az államfő a büntetőperben elítélt személyek állami kitüntetését

Visszavonja az államfő a büntetőperben elítélt személyek állami kitüntetését Románia

Visszavonja Johannis államfő azoknak a személyeknek az állami kitüntetését, akiket büntetőperben jogerősen elítéltek.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök a Cotroceni-palotában nyilatkozott erről kedden délután. Megkérdezték tőle az újságírók, hogy visszavonja-e Adrian Năstase volt miniszterelnök kitüntetését. “Igen, és úgy döntöttem, hogy minden olyan személy kitüntetését visszavonom, akiket büntetőperben elítéltek, és akik esetében alkalmazható az állami kitüntetések visszavonására vonatkozó törvényi előírás” – válaszolt az államfő.

Johannis hozzátette, hogy már elkezdte az ezt célzó eljárást, amely “rövidesen” le fog zárulni.

Adrian Năstase indokolatlannak tartja kitüntetésének visszavonását

Indokolatlannak tartja Adrian Năstase volt miniszterelnök 2002-ben kapott állami kitüntetésének visszavonását.

Năstase azt írta a blogján, abban a reményben ment el a román nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-palotában tartott fogadásra, hogy második mandátumában Johannis “megpróbál majd hozzájárulni a nemzeti megbékéléshez, miután az elmúlt években széthúzást szított”. “De tévedtem, mai kicsinyes gesztusa semmi jót nem vetít előre” – fogalmazott kedd esti bejegyzésében.

Ebben hangsúlyozza, megvalósításait, amelyekkel kiérdemelte a kitüntetést, nem tudják kitörölni a történelemkönyvekből, és ezek bármikor összemérhetők Johannis “jelentéktelen tevékenységével”.

A volt szociáldemokrata pártelnök állítása szerint megvárja, hogy a miniszterelnök is írja alá a kitüntetése visszavonásáról szóló dekrétumot, illetve hogy az jelenjen meg a Hivatalos Közlönyben, majd meghozza a szükséges intézkedéseket.

“Nem hiszem, hogy hét évvel a 2012-es ítéletet, illetve öt évvel a 2014-es ítéletet követően, majd a nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-be való meghívásom után indokolt lenne kitüntetésem visszavonása” – nyomatékosította Adrian Năstase.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük