Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vírusjárvány miatti támogatás gazdáknak

Vírusjárvány miatti támogatás gazdáknak Románia

A kormány egyszeri támogatást nyújt a vírusjárvány miatt állattenyésztő, illetve zöldség- és gyümölcstermesztő gazdáknak. A 21-es intézkedéscsomag alapján a pénzbeli járulékot a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA) keresztül lehet október 23-ig igényelni. A feltételek teljesítését követően szintén az APIA utalja át a gazdáknak a pénzt. A támogatások keretösszege 150 millió euró.

Hirdetés
Hirdetés

A szarvasmarha-tenyésztőknek szánt támogatást a két évnél idősebb üszők és tehenek létszámához kötik. Az 5 és 90 közötti állománnyal rendelkező gazdák 1000 és 7000 euró közötti összeget kaphatnak, míg a 91 főnél nagyobb tehénállománnyal rendelkezők jószágonként 100 eurós támogatást igényelhetnek. Hasonlóképpen az állomány létszámától függő segélyben részesítik a juh- és kecsketartókat is. A megítélhető összegek 500 és 2500 euró között vannak.

A szarvasmarha-tenyésztőknek szánt támogatással elsősorban a nagyobb farmokat segítenék. Az erre szánt keretösszeg 35,7 millió lej. A jószágonkénti 100 eurós támogatást azok a szarvasmarhatartók igényelhetik, akik 2020. július 1-jén az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) nyilvántartójában legkevesebb 91 felnőtt nőstény szarvasmarhával rendelkeztek. A támogatást üszők és tehenek esetében csakis azokra az egyedekre vehetik igénybe, amelyek 2020. július 1-jéig betöltötték a 24 hónapot. A támogatásra a jogi személyiségként működő farmok mellett magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások is jogosultak. A lehíváshoz szükséges az állomány állategészségügyi igazolványa, amelyet postán és/vagy elektronikus formában, e-mailben is el lehet küldeni az APIA-hoz.

Az 5 és 90 fő közötti állománnyal rendelkező gazdák esetébe az állománynagyság függvényében, differenciáltan számítják ki a pénzösszegeket, 1000-7000 euróra számíthatnak.

A juh- és kecsketartók 500 és 2500 euró közötti összeget kaphatnak, amennyiben az állategészségügyi regiszterben szereplő, legkevesebb 50 felnőtt nőstény egyedet számláló állománnyal rendelkeznek. A támogatás csak azok után a nőstények után jár, amelyek 2020. március 31-én betöltötték az egy évet.

A vírusjárvány okozta helyzet miatt kiegészítő támogatást igényelhetnek a 2020-as mezőgazdasági évre azok is, akik  szabad területen, fóliasátorban, illetve üvegházban termesztenek gyümölcsöt és zöldséget (paradicsom, krumpli, paprika, padlizsán, káposzta, valamint barack, cseresznye, meggy, málna, eper stb.). Az igénylőnek legkevesebb 0,1 hektár (10 ár) üvegházi és 0,3 hektár (30 ár) szántóföldi termőterülettel, gyümölcsössel kell rendelkeznie. A szántóföldön és az üvegházban gazdálkodók a terület nagyságtól függően 700 és 5000 euró támogatást kaphatnak.

Mind az állatenyészőknek, mind a gyümölcs- és zöldségtermesztőknek járó támogatást október 23-ig lehet igényelni. A kérvényeket az év végéig bírálják el, a megítélt összegeket 2021. június 30-ig fizetik ki.

(e-nepujsag.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások