Felhívás!

Ausztrál kutatók megkísérlik visszaadni a látását egy vak embernek

Ausztrál kutatók megkísérlik visszaadni a látását egy vak embernek Tech-Tudomány

Egy, az agyba épített szerkezet segítségével adná vissza a látását egy vak embernek az ausztrál Monash Egyetem néhány tudósa. Az intézmény már felkészült, hogy elvégezze a bonyolult műtétet, de hogy erre mikor kerülhet sor, azt még nem tudni – írta a Yahoo News.

Az elmélet szerint a sérült páciens nem csak egy mesterséges szemet kapna, hogy újra lásson, egy egész sisakot kell, hogy viseljen: a fejpántos műszer elülső részén egy-egy lencse található, hátul pedig egy rögzített telep. Ez a technika fő alkotórésze, amely stimulálja az agy megfelelő részeit, és segít a képalkotásban.

A Gennaris Bionic Vision Systemnek nevezett szerkezet tesztjét júliusban végezte az intézmény, és minden kritériumnak megfelelt. A műszer viselése állítólag teljesen biztonságos, habár a hosszútávú hatásairól értelemszerűen most még nem lehet nyilatkozni.

A látás visszaadása alatt természetesen nem azt kell érteni, hogy a beteg újra láthat majd színeket, alakokat, a szemüveg ugyanis inkább csak pontokká alakított jeleket képes megjeleníteni. De persze ez is hatalmas előrelépés lenne annak, aki semmit sem lát.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.