Felhívás!

Vincze Lóránt egyéves beszámolója

Vincze Lóránt egyéves beszámolója Románia

„Ez egy májusra tervezett sajtóértekezlet, amikor arra kértük Vincze Lóránt képviselőt, számoljon be első egyéves tevékenységéről az Európai Parlamentben” – nyitotta meg a tegnapi sajtótájékoztatót (amelyen jelen volt Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke is), Antal Árpád, a szövetség megyeszékhelyi elnöke.  

A sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, amit elvártak Vincze Lóránttól, azt az első évben „letudta” – megerősítette a Dél-Tiroli kapcsolatokat, egyengette a Minority SafePack (MSP) kisebbségvédelmi kezdeményezés útját, és megszervezett két akciót a Régiók Bizottságában: a medvepetíciót és hogy többletforrásokhoz juthassanak a NUTS 2 standardtól eltérő régiók is.

Tamás Sándor úgy fogalmazott, „nagyon fontos”, hogy a választott képviselők rendszeresen „elszámoljanak” arról, mit tettek mandátumuk alatt.

Vincze Lóránt úgy vélte, Háromszéken „mindig történik valami”, ami abból is látszik, hogy az elmúlt egy évben itt fordult meg a leggyakrabban. A medvepetícióról kifejtette: ez már átment a petíciós bizottság szűrőjén, ami azt jelenti, hogy bekerült az Európai Parlament jogalkotási folyamatába, aminek több kimenetele is lehet. Például az – és lehet ez volna a legjobb –, hogy tényfeltáró utat szervezzenek a képviselőknek, és maguk győződjenek meg a helyszínen, hányadán áll a medveügy.

„Ezzel párhuzamosan hivatalos levélben kerestem meg a környezetvédelmi biztost, amire választ is kaptam, amely szerint van lehetőség arra, hogy bizonyos régiókban a medve lekerüljön a szigorúan védett fajok listájáról, hisz ha túlszaporodás van, akkor nem veszélyezteti a kihalás veszélye” – mondta el Vincze Lóránt. Hozzátette: döntést csak Bukarestben lehet hozni, de ha Brüsszelben az állományszabályozó vadászat visszavezetése mellett foglalnak állást, Bukarest aligha fog ellenkezni.

A MSP-kel kapcsolatban is beszámolt: az illetékesek „kissé meglepődtek”, amikor látták, hogy nem csak egymillió aláírást gyűjtöttek össze, hanem leadtak egy kétszáz oldalas, részletes törvénytervezetet is – erre a polgári kezdeményezésű petíciók bevezetése óta nem volt példa. Az ezzel kapcsolatos közmeghallgatást márciusról október 15-ére halasztották, de azt csak akkor vállalják, ha lehetséges lesz a személyes jelenlét.

„Ha nyolc éve ezen dolgozunk, akkor hadd legyen alkalmunk szemtől szemben elmondani az arra illetékeseknek, hogy tulajdonképpen mit akarunk, miért fontos az, hogy az őshonos kisebbségeknek bizonyos jogokat biztosítsanak” – szögezte le az európai parlamenti képviselő.

Vincze hozzátette: sikerült elérni, hogy a mezőgazdasági területalapú támogatás évről évre nőjön, és ha nem is éri el, de legalább közelítsen az Európai Uniós átlaghoz. Úgy véli „rendkívül sok múlik azon”, hogy Románia milyen hosszú távú projekteket tud előterjeszteni, hisz ettől függ, hogy mennyit tud lehívni abból a csaknem nyolcvanmilliárd euróból, ami – miután az Európai Parlament is rábólint – valószínűleg rendelkezésére fog állni a 2020–2027-es költségvetési ciklusban. Az elhangzottakra még visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.