Felhívás!

Világhálós változások a járvány idején

Friss kimutatás jelent meg arról, hogy a romániai internet-felhasználók milyen szavakat, fogalmakat, honlapokat kerestek leggyakrabban a koronavírus-járvány kezdete, illetve a szükségállapot bevezetése óta.

Tematika és megközelítési mód függvényében, 70 százaléktól 1600 százalékig növekedett az olyan világhálós keresések száma, ahol online árurendelésről és futárszolgálatokról lehet információkat gyűjteni. Az online számlafizetések növekedésének átlaga elérte a 300 százalékot, azaz megháromszorozódott. A ghiseu.ro internetes címet 90 százalékkal többen írták be a keresőbe, a honlap az adók online befizetését teszi lehetővé. Szintén 90 százalékkal emelkedett azoknak a számaránya, akik pénzbírság online befizetésének módjára voltak kíváncsiak. A kenyérsütéssel kapcsolatos tudnivalók, házilag történő kenyérsütési receptek keresésének száma 5000 százalékkal emelkedett, vagyis minden korábbi érdeklődés mellé még 50-50 került a járvány heteiben. Sokan voltak kíváncsiak olyan különleges kenyérfélék receptjére, amelyeket ritkán lehet kapni a kereskedelemben.

A felsoroltakhoz hasonlóan, különböző mértékben emelkedett az érdeklődés az internetes játékok és filmcsatornák iránt, a navigálók szintén nagyon gyakran rákerestek olyan szavakra és honlapokra, amelyek vírusellenes védőeszközökkel kapcsolatosak vagy fertőtlenítő szerek hatásának, kereskedelmi árainak és lelőhelyeinek főbb adatait tartalmazzák. A kijárási tilalmakból, korlátozásokból adódó bezártságnak tulajdonítható, hogy a korábbinál is népszerűbbek lettek az internetes távbeszélő technikák és módozatok, a “Skype” mellett egyre nagyobb teret nyer a “Zoom” elnevezésű video-call (beszédhang élő arcképpel együtt).

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.