Hirdetés
Hirdetés

Vezérkari főnök nélkül maradt a román hadsereg

Vezérkari főnök nélkül maradt a román hadsereg Románia

Jóváhagyta csütörtökön a bukaresti ítélőtábla a védelmi minisztérium beadványát, amelyben a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet felfüggesztését kéri a szaktárca.

Az Államelnöki Hivatal megfellebbezheti a döntést, de az kötelezően végrehajtandó.

Klaus Johannis államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) december 28-i ülése után jelentette be, hogy rendelettel meghosszabbította Nicolae Ciucă mandátumát, miután elutasította Gabriel Leş védelmi miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy Dumitru Scarlat tábornokot nevezzék ki a román hadsereg élére. Az elnök azzal indokolta a jelölés elutasítását, hogy az nem felelt meg a törvényi követelményeknek.

Ezt követően a védelmi minisztérium előzetes panaszt nyújtott be az Államelnöki Hivatalhoz, kérve, vonják vissza a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló rendeletet. A beadványban a 2006/346-os törvény 32-es cikkelyének 5. bekezdésére hivatkoztak, amely szerint “a vezérkari főnök a hadsereg legmagasabb rangú katonája, akit az államfő nevez ki, a védelmi miniszter javaslatára és a miniszterelnök láttamozásával, négyéves mandátumra, egyéves meghosszabbítási lehetőséggel”.

Hirdetés
Hirdetés

Január 9-én Gabriel Leş védelmi miniszter törvénytelennek minősítette a Nicolae Ciucă mandátumát meghosszító rendeletet, és azt mondta, hogy majd a bíróság fog dönteni az ügyben.

Január 14-án Johannis államfő kockázatos és alkalmatlan lépésnek nevezte, hogy a védelmi miniszter a közigazgatási bíróságon támadja meg a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítását. “Az, hogy most a közigazgatási bírósághoz fordul a katonai hierarchiával szemben, számomra alkalmatlan és kockázatos lépésnek tűnik. Ciucă tábornok rendkívül nagy tiszteletnek örvendő, az elnökségünk, az európai katonai struktúrák és a NATO katonai struktúrái szempontjából is fontos szerepet betöltő személy. Mit fog gondolni például valamelyik szövetséges országunk hadseregének magas rangú képviselője, ha tudomására jut, hogy a védelmi miniszter megtámadja a közigazgatási bíróságon saját vezérkari főnökét? Ezek rosszul kigondolt, tipikus PSD-s akciók” – vélekedett akkor Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük