Hirdetés
Hirdetés

Fiatalok tízezrei tüntettek a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért Belgiumban

Fiatalok tízezrei tüntettek a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért Belgiumban Külföld

Immár negyedik egymást követő csütörtök délelőtt vonultak utcára fiatalok tízezrei Belgiumban, hogy határozottabb fellépést követeljenek a klímaváltozás ellen.

A rendőrség tájékoztatása szerint Brüsszelben 12 500-an, Liege-ben 15 ezren vettek részt a demonstráción, azaz összesen 27 500-en, valamivel kevesebben, mint a múlt héten.

A Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett tiltakozás résztvevői olyan ambiciózus klímapolitika elfogadását követelték a belga kormánytól, illetve az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

A szervezők kijelentették, hogy addig minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől.

Hirdetés
Hirdetés

A tüntetők közül többen transzparenseket tartottak fel, ezekre egyebek mellett azt írták, hogy “Nincs másik bolygónk!” és “Le a fosszilis energiahordozókkal!”.

A helyi média szerint több iskolában is úgy döntöttek, hogy nem írják be a demonstrációk miatti hiányzásokat, sokaknak pedig a szüleik igazolták a távollétüket.

A La Libre Belgique című napilapnak nyilatkozó 13 éves Josephine elmondta, hogy szülei támogatták részvételét, és kijelentette, véleménye szerint a műanyagok betiltásának kellene “abszolút prioritást” élveznie.

Sok egyetemista is részt vett a megmozduláson, például Estelle, a Leuveni Katolikus Egyetem hallgatója, aki aláhúzta, hogy a kormánynak hasonlóan nagy figyelmet kellene fordítani a klímahelyzetre, mint a 2008-as pénzügyi válságra.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 31., 16:59
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Usa, európai nagyhatalmak ellen kellene irányúljon a tüntetés! Ők hánynak fittyet minden normális törvénynek! Apropó Belgium pár éve jártam náluk, helyenként az utak mentén annyiné szemét volt mint nálunk! Versenyeznek velünk?!