Felhívás!

Védelmi miniszter: jelen pillanatban nem kell háborúra készülnünk

Védelmi miniszter: jelen pillanatban nem kell háborúra készülnünk Románia

Vasile Dîncu védelmi miniszter úgy nyilatkozott pénteken Temesváron, hogy jelen pillanatban nem kell háborútól tartanunk, de mivel Románia közelében konfliktusos helyzet állt elő, az országnak fel kell készülnie a konfliktus különböző “mellékhatásaira”, például egy lehetséges migrációra.

Dîncu aradi és temesvári helyőrségeknél tett tájékoztató jellegű látogatást pénteken, ebből az alkalomból nyilatkozott a kérdésről.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy “a rémhírek állításaival ellentétben” nem kell attól tartani, hogy Románia belép egy háborúba. “Két nappal ezelőtt Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, a NATO nem fog katonailag reagálni az Orosz Föderáció ukrajnai beavatkozása esetén, mivel a NATO-szerződés értelmében csak akkor avatkozhat be, ha egy tagországot ér fenyegetés. Jelen pillanatban Ukrajna nem NATO-tagállam, de persze a nemzetközi közösség más formában reagálni fog” – szögezte le Vasile Dîncu.

A miniszter ugyanakkor hozzátette, Románia közelében konfliktusos helyzet állt elő, ezért az országnak fel kell készülnie a “mellékhatásokra”, ami lehet például migráció, gazdasági blokád vagy akadozás az európai energiaellátásban.

“Az Orosz Föderáció újabb vasfüggönyt próbál kiépíteni”

Vasile Dîncu úgy véli, hogy az Orosz Föderáció újabb vasfüggönyt próbál kiépíteni.

“Világos, hogy az Orosz Föderáció megpróbál egy új vasfüggönyt építeni, de valójában ez a hatalmi szférák felosztásának egy új formája, ez történik világszerte. (…) Valószínűleg időről időre új típusú szerződéseket, új szabályokat kell bevezetni az országok között, a létező politikai-katonai tömbök között. Úgy gondolom, hogy ez az év, amikor a szemünk előtt zajlik a történelem, döntő fontosságú lesz” – mondta.

A védelmi miniszter megerősítette, hogy elfogadhatatlannak tartja Moszkva arra vonatkozó kérését, hogy a NATO vonja ki csapatait Romániából és Bulgáriából.

“Ezt a kérést már többször elutasították. (…) A NATO nem tárgyal csapakivonásról a térségből, sőt, a fenyegetettséget érző népek kérésének megfelelően megerősíti erejét a keleti szárnyon” – szögezte le Dîncu, aki abszurdnak minősítette azt az kérést, hogy a NATO mondjon le az 1997 utáni megvalósításairól.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.