Felhívás!

Valamennyi megyeszékhely problémákkal szembesül a hulladékkezelést illetően

Valamennyi megyeszékhely problémákkal szembesül a hulladékkezelést illetően Románia

Valamennyi romániai megyeszékhely problémákkal szembesül a hulladék kezelését illetően, egyikük sem közelítette meg egy felmérésben a maximális pontszámot – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A Cselekedj a holnapért és a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet által készített felmérés szerint a romániai megyeszékhelyek közül egyik sem közelítette meg a maximális 100 pontot, a legjobban álló települések közül is legfeljebb 70 körüli pontot kaptak.     

Andreea Petrut környezetvédelmi szakember elmondta, hogy a megyeszékhelyek 37 százaléka egyáltalán nem érvényesítette azt az elvet, miszerint a lakosok annyi szemétdíjat fizetnek, amennyi hulladékot termeltek, mindössze 28 százalékuk teljesítette ezt maradéktalanul.

A hulladékkezelést illetően első Nagyszeben 71 ponttal, második helyen Nagyvárad végzett 70 ponttal, a harmadik helyen osztozik a Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy, valamint Jászvásár (Iași) 63,5 ponttal.

Romániában még gyerekcipőben jár a szelektív hulladékgyűjtés. Zöld szervezetek szerint Románia a lakossági szemét alig 15 százalékát tudja újrahasznosítani, 85 százalék a szemétlerakókba kerül. Bukarest a 2007-es EU-csatlakozáskor vállalta, hogy 2020-ig a hulladék 50 százalékát hasznosítja újra, 55 százalékát pedig 2025-ig. A zöld szervezetek szerint ilyen ütemben ötven év kell ahhoz, hogy Románia elérje legalább az 50 százalékos újrahasznosítási arányt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások