Felhívás!

Vádat emelt a DNA Liviu Dragnea ellen az USA-beli látogatásával kapcsolatos ügyben

Vádat emelt a DNA Liviu Dragnea ellen az USA-beli látogatásával kapcsolatos ügyben Románia

Újabb ügyben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség Liviu Dragnea volt képviselőházi elnök ellen.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori vezetőjét befolyással való üzérkedéssel, valamint tekintéllyel, illetve befolyással való visszaéléssel vádolják abban az ügyben, amelyben a Donald Trump volt amerikai elnök 2017-es beiktatási ceremóniáján való részvételét vizsgálják. Befolyás vásárlása miatt bíróság elé állítják Gheorghe Dimitrescut is, aki a feltételezett bűntettek elkövetésének idején Florin Iordache szociáldemokrata párti képviselő parlamenti tanácsadója volt.

A DNA szerint 2017 januárja és májusa között Liviu Dragnea és pártja egy üzletember közbenjárásával jogtalan haszonra tett szert 250 ezer dollár értékben azáltal, hogy biztosították részvételét Donald Trump volt amerikai államfő Washingtonban zajlott beiktatási ceremóniáján. Emellett két másik üzletember segítségével Dragnea pártja 30 ezer dollár értékű lobbi- és politikai tanácsadási szolgáltatásban részesült.

“A pénzt 2017 májusában fizették ki egy, a Brit Virgin-szigeteken székhellyel rendelkező offshore cég ciprusi bankszámláiról, amelyet a román üzletember két másik üzletemberrel együtt ellenőrzött” – közölték az ügyészek, akik szerint mindezekért cserébe Dragnea ígéretet tett a román üzletembernek, hogy közbenjár a miniszterelnöknél és a kormány más tagjainál üzleti érdekeinek érvényesítése érdekében.

A vádhatóság szerint ugyanakkor Liviu Dragnea 2017 májusa és októbere között a pártelnöki tisztségéből fakadó tekintélyének és befolyásának felhasználásával jutott hozzá egy 100 ezer dollár értékű lobbiszolgáltatáshoz (az összegből 45 ezer eurót Gheorghe Dimitrescu fizetett ki). A szolgáltatást állítólag egy amerikai cég nyújtotta, amely előkészítette és megszervezte Dragnea találkozóit magas rangú amerikai tisztségviselőkkel.

A DNA szerint Liviu Dragnea a Gheorghe Dimitrescutól kapott juttatásokért cserébe ígéretet tett utóbbinak arra, hogy közbenjár a külügyminiszternél Dimitrescu bonni főkonzullá való kinevezése érdekében, ami később meg is történt.

Liviu Dragneát jelenleg a rahovai börtönben tartják fogva, miután 2019 májusában három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében.

Grindeanu: a PSD pénzén utaztam az Amerikai Egyesült Államokba

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt képviselője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy amikor kormányfőként Liviu Dragnea akkori pártelnökkel együtt az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatást, útjukat a PSD finanszírozta.

Grindeanu azt mondta, nem hallott a Dragnea elleni legújabb vádemelésről, amely a két politikus amerikai útjával kapcsolatos, és nem is hajlandó kommentálni azt. Leszögezte: nem a kormány, hanem a PSD állta a repülőút, a szállás és az út összes többi költségét.

Felidézte, hogy Liviu Dragnea után egy-két nappal utazott el az Egyesült Államokba, az elnöki beiktató ünnepségre.

Arra a kérdésre, hogy akkori amerikai látogatásuk hivatalosnak nevezhető-e, Grindeanu úgy felelt: “félhivatalos”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.