Felhívás!

Párlat- és pálinkaversenyt tartanak Csíkszeredában

Első alkalommal valósítja meg a nemzetközi párlat- és pálinkaversenyét a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE). 2021 nyarán a Kárpát-medencei magyar párlat- és pálinkakészítők üzleti és egyéni kategóriában is versenybe szállhatnak az arany minősítésért. 

Az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny Erdély – Csíkszereda, 2021 névvel jegyzett esemény elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire. „A versenyen a nevezők olyan részletes visszajelzést kapnak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítenek el” – részletezte Becze István, a SZGE elnöke. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy az eseménnyel fellendítsék a vállalkozói szférát, növeljék a jelenlegi kereskedelmi lehetőségeket, valamint motiválják az egyéni termelőket a minőségi termékek előállítására.

A párlat- és pálinkaversenyre két kategóriában nevezhetnek az érdeklődők. Az üzleti kategóriában a párlatot és/vagy pálinkát előállító és/vagy forgalmazó üzleti vállalkozások jelentkezését várják. Az egyéni kategóriában pedig a párlatot előállító magánfőző vagy bérfőzdében előállíttató magánszemélyek nevezhetnek.

A nemzetközi versenyre a helyi és magyarországi jelentkezők mellett a szervezők nagy mértékben számítanak a Kárpát-medencei magyar vállalkozók és magántermelők  nevezésére is. „Ritkán adódik a lehetőség, hogy magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és más külhoni magyar párlatok, pálinkák versenyezzenek az arany minősítésért. Mi is kíváncsian várjuk a határon túliak jelentkezését” – tette hozzá Becze. A versenyen csak azokat a párlatokat és pálinkákat fogadják el mintának, amelyek megfelelnek a szükséges előírásoknak.

A rendezvény nevezési határideje 2021. június 11., déli 12 óra, a nevezett minták érzékszervi minősítése pedig 2021. június 18–19. között zajlik majd. A versenyre beküldött mintákat a következő címre kell eljuttatniuk a versenyzőknek: Csíkszereda, postai irányítószám: 530103, M. Eminescu utca, 2/A szám, Hargita megye, Románia. A nevezett mintákat személyesen is le lehet adni hétfőtől péntekig 8-16 óra között, ugyanezen a címen. 

További részletekről és a versenyszabályzatról a vetélkedő weboldalán (akovita.ro), vagy a SZGE Facebook-oldalán (facebook.com/SzekelyGazdaszervezetekEgyesulete) olvashatnak az érdeklődők.

Az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny – Erdély – Csíkszereda, 2021 főtámogatója Magyarország Agrárminisztériuma. A verseny a Pálinka Nemzeti Tanács, Hargita megye és Csíkszereda város intézményei és más szakmai szervezetek és cégek segítségével kerül megszervezésre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.