Felhívás!

USR PLUS: összegyűlt a 80 aláírás a bizalmatlansági indítvány benyújtásához

USR PLUS: összegyűlt a 80 aláírás a bizalmatlansági indítvány benyújtásához Románia

Az USR PLUS-nak kigyűlt a bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges 80 szavazata, és az alakulat elküldött egy szövegjavaslatot az AUR egyik elnökének, George Simionnak – közölte pénteken Ionuţ Moşteanu, az USR PLUS képviselőházi frakcióvezetője.

“Gyűlést tartottunk az USR PLUS-os törvényhozó kollégákkal, a párt két társelnökének jelenlétében. (…) Minden törvényhozó szolidáris, itt van nálam a 80 aláírás listája az indítvány benyújtásához. Dolgoztunk az indítvány szövegén, elküldtük a szövegjavaslatot George Simionnak, továbbra is dolgozunk rajta, és ma délutánra véglegesítjük a szöveget” – nyilatkozta Moşteanu a parlamentben.

Hozzátette, az USR PLUS politikai bizottsága 15 órakor ül össze, majd 18 órakor kezdődik a koalíciós ülés, ezt követően döntenek a további lépésekről. Moşteanu közölte, készen állnak arra, hogy bármikor benyújtsák a bizalmatlansági indítványt, de reményét fejezte ki, hogy mégsem kerül sor erre, mert Florin Cîţu “elég bölcs lesz ahhoz, hogy megértse, most hátra kell lépnie egyet”.

Az USR PLUS miniszterei nem vesznek részt a pénteki kormányülésen

Ionuţ Moşteanu ugyanakkor azt is elmondta, az USR PLUS miniszterei nem vesznek részt a pénteki kormányülésen.

“Ha el akarják fogadni (az Anghel Saligny-programot – szerk. megj.), megteszik, akár jelen vannak az USR miniszterei a teremben, akár nincsenek jelen. (…) Úgy tűnik, Cîţu úr mindenféle normát, hagyományt, koalíciós egyezséget semmibe vesz ezekben a napokban, hogy ezt az Anghel Saligny-programot átvigye” – mondta Moşteanu.

Hozzátette, a program elfogadása csak Cîţu számára nagyon sürgős, mert ezzel akarja “megvásárolni a szavazatokat a liberálisok kongresszusán”, ez pedig az USR PLUS szempontjából “megengedhetetlen”, mert az alakulat “egyetlen lejt sem akar fölöslegesen kidobni az ablakon a románok pénzéből az elkövetkező években”.

Ciolacu felhívást intézett a pártokhoz

Felhívást intézett pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke valamennyi politikai párthoz, amely a kormány megbuktatását tűzte ki célul, hogy módosító javaslatokkal, kiegészítésekkel járuljanak hozzá az alakulat által már ismertetett bizalmatlansági indítvány szövegéhez.

Marcel Ciolacu szerint az ő kezdeményezésükhöz kellene csatlakoznia a Cîţu-kormány félreállítását óhajtó valamennyi alakulatnak, tekintettel arra, hogy ez az egyetlen bizalmatlansági indítvány, amelyet már bemutattak és amely rendelkezik a parlamenti eljárás elindításához szükséges számú aláírással.

“Üzenem Barna és Simion uraknak, hogy most nem a szöveg vagy a szerző a tét, hanem a parlamenti szavazás, amellyel megbuktatható a Cîţu-kormány” – fogalmazott bejegyzésében a PSD elnöke.

Ciolacu ugyanakkor ismét leszögezte, a PSD készen áll megszavazni egy esetleges USR-AUR közös bizalmatlansági indítványt, amennyiben meglesz a kellő számú aláírás ennek benyújtásához.

Az AUR közzétette bizalmatlansági indítványának szövegét

Romániát a nemzeti közöny kormánya vezeti, amely készen áll arra, hogy “egy műanyag zsákban, vallási szertartás nélkül, egy könnycseppet sem hullatva” temesse el az országot – állítja a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a Cîţu-kormány ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványában.

A dokumentumban úgy fogalmaznak, Románia nem úgy néz ki, mint egy olyan ország, amelyet lakosai, vállalkozói, a hétköznapi, becsületes emberek érdekében vezetnek. Az adófizetők egy olyan államapparátust tartanak fenn pénzükből, amely a jelek szerint nem az ő érdekükben dolgozik, és “az ország meghal, ha még sok ideig hatalmon marad a PNL-USR PLUS-RMDSZ alkotta kormány” – olvasható az indítvány szövegében.

Az AUR képviselői szerint Florin Cîţu kormányfő egy olyan gazdasági növekedéssel dicsekszik, amely nem látszik sem az életszínvonalban, sem a románok vásárlóerejében, mert “mindkettő csökkenőben van 2019-hez képest”. Véleményük szerint a bruttó hazai termék (GDP), amelynek növekedéséről a kormányfő beszél, ‘nem tükrözi sem az emberek vásárlóerejét, sem az infláció negatív hatását’.

A dokumentum értelmében ugyanakkor Cîţu “egy erkölcstelen, összeférhetetlenséggel, hivatali visszaéléssel, nyomásgyakorlással és a közigazgatási eljárások megsértésével vádolt személy”.

Indítványában az AUR többek között még rámutat, hogy a kormányzásnak “nem a pártokról, nem a minisztériumok és a büdzsé elosztásáról kell szólnia”, hanem az emberekről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.