Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az igazságügyi minisztérium felfüggeszti az ügyészségi vezetők kiválasztási eljárását

Az igazságügyi minisztérium felfüggeszti az ügyészségi vezetők kiválasztási eljárását Románia

Az igazságügyi minisztérium bejelentette pénteken, hogy felfüggeszti a legfőbb ügyészség, a DIICOT és a DNA vezetői tisztségei betöltésére kiírt pályázati eljárást mindaddig, amíg Lucian Bode tölti be az ügyvivő igazságügyi miniszteri tisztséget.

Hirdetés
Hirdetés

Az igazságügyi tárca csütörtökön közölte, hogy összesen tizenegyen jelentkeztek a főügyészség, a korrupcióellenes ügyészség (DNA), valamint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) megüresedett vezető tisztségeire.

A legfőbb ügyészség humánerőforrás-osztályának vezetésére Cătălin Andrei Popescu pályázik, a DIICOT főügyészi tisztségére pedig a vádhatóságot 2015 és 2018 között vezető Daniel Horodniceanu, továbbá Oana Daniela Pâţu és Ioana Bogdana Albani jelentkezett.

Ioana Bogdana Albani a DIICOT helyettes főügyészi tisztségét is megpályázta, Mihaela Larisa Iosipescu mellett.

A DNA helyettes főügyészi tisztségére Codrin Gavra nyújtotta be jelentkezését, Andreea Oana Nica, Ioan Amariei, Silviu Paul Dimitriu és Monica Erika Danciu pedig a DNA osztályvezető ügyészi tisztségeire pályázik.

Az eredetileg megszabott ütemterv szerint a jelentkezőket szeptember 6-a és 9-e között hallgatta volna meg az igazságügyi miniszter vezette bizottság.

Stelian Ion szerint az ügyészek kinevezési eljárásának leállítása egyértelműen bizonyítja, hogy ebből a célból menesztették

A csütörtökön menesztett igazságügyi miniszter, Stelian Ion szerint a magas rangú ügyészek kinevezési folyamatának leállítása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy menesztése elsősorban ezt a célt szolgálta.

Stelian Ion a Facebookon adott hangot véleményének, miszerint az, hogy az ügyvivő igazságügyi miniszter első intézkedése a magas rangú ügyészek kinevezési procedúrájának leállítása volt, egyértelműen azt bizonyítja, hogy ebből a célból menesztették tisztségéből.

A volt miniszter nehezményezi, hogy a Cîţu-kormány „egyik napról a másikra” lecserélte az igazságügyi minisztérium véleményező bizottságának vezetőségét, hogy könnyebben megszerezzék a jóváhagyást a „PNDL 3-hoz” (az Anghel Saligny-programhoz – szerk. megj.).

Stelian Ion úgy véli, a Saligny-program a közpénzek eltulajdonítását fogja megkönnyíteni. „Mindez azt bizonyítja, hogy Florin Cîţu nem tiszteli a törvényt, és ugyanazokat a visszaélésszerű módszereket alkalmazza, amelyeket egykor azok használtak, akiket nyilvánosan kritizált” – fogalmaz a volt tárcavezető.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük