Felhívás!

Ürül a kassza

Ürül a kassza Románia

A román költségvetési tanács szerint az első két hónapban szokatlanul magas volt a román államháztartási hiány, amely február végén a bruttó hazai termék (GDP) 0,59 százalékát tette ki. Abszolút értékben a hiány elérte az 5,5 milliárd lejt.

A bevételek 21,3 százalékkal nőttek, a kiadások pedig 38,5 százalékkal emelkedtek a tavalyi első két hónaphoz mérten. Az első hónap után a deficit GDP-arányosan 0,2 százalékot, azaz 1,98 milliárd lejt tett ki. Ionuț Dumitru, a román költségvetési tanács elnöke felhívta a figyelmet, hogy más években az első két hónap után vagy nagyon alacsony volt az államháztartási hiány, vagy éppen többlet keletkezett.
Az elnök szerint a szokatlanul magas hiányhoz hozzájárultak bizonyos időszakos kiadások, mint például az európai uniós mezőgazdasági támogatások megelőlegezése vagy a hadsereg felfegyverkezési programja, amelyek betervezett költségek voltak. Ezeket nem tartja aggasztónak, viszont elgondolkodtató az állandó kiadások gyorsuló dinamikája. Példaként a közszféra béreivel kapcsolatos kiadásokat nevezte meg, amelyek jelentős mértékben nőttek, de a szociális kiadások is gyors ütemben emelkednek úgy, hogy a nyugdí­jaknak csak az év közepétől kell nőniük tíz százalékkal, márciustól pedig az egészségügyben és az oktatásban is jelentős béremelések esedékesek – emlékeztetett. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.