Felhívás!

Ünnepi üzenetben emlékezik meg Klaus Iohannis a decemberi forradalom áldozatairól

Ünnepi üzenetben emlékezik meg Klaus Iohannis a decemberi forradalom áldozatairól Románia

Ünnepi üzenetet tett közzé Klaus Iohannis államfő kedden, az 1989 decemberi forradalom évfordulója alkalmából.

“31 évvel ezelőtt tették le a románok a mai demokratikus Románia alapkövét. A több évtizedes zsarnokság alatt összegyűlt lázadást, fájdalmat és rettegést az antikommunista forradalom mozgatórugójává változtatták. Az 1989. decemberi véráldozat révén véget vetettek egy törvénytelen, bűnöző rendszernek, és embertársaink bátorsága, elszántsága visszaadta szabadságunkat és méltóságunkat. Soha senkinek nem szabad elfelejtenie, hogy a románok a tankok elé álltak eszményeik védelmében. És azóta, mindörökre, december 22-e a romániai forradalom győzelmének napja lett, amelyet minden generációnak meg kell tartania emlékezetében és méltóképpen tisztelnie kell” – hangsúlyozza az államfő.

Iohannis emlékeztetett a forradalom emberáldozataira, valamint arra, hogy az akkori áldozatok utódai továbbra is lelki sebeket hordoznak, amelyeket tovább mélyít, hogy a véres megtorlás elkövetőit azóta sem vonták büntetőjogi felelősségre. “Az igazságszolgáltatásnak meg kell tennie a kötelességét! Bármilyen késedelem súlyos, demokráciaellenes támadássá változtatja ezt a szégyenteljes lemaradást” – írja üzenetében.

Iohannis leszögezi: az 1989. decemberi hősök célja egy demokratikus Románia volt, értékrendjük pedig az euro-atlanti értékekhez kötődik. Az alapvető jogok és szabadságok, a pluralizmus, a választási jog védelme révén, a meritokrácia előmozdításával, a jogállamiság megerősítésével, a kisebbségek jogainak védelme által tisztelgünk a romániai forradalom áldozatainak emléke előtt. Tartsuk életben a romániai forradalom áldozatainak emlékét, és védjük meg a véráldozat révén kivívott eszméket! – üzente az államfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások