Felhívás!

Felmérés: csupán a romániaiak 30 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen

Felmérés: csupán a romániaiak 30 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen Életmód

Tízből hat román állampolgárt aggaszt a koronavírus-járvány, azonban csak 30 százalékuk válaszolta azt, hogy biztosan beoltatja magát a Covid-19 ellen – derül ki az Avangarde közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A válaszadók 63 százaléka aggódik a járvány alakulása miatt, 34 százalékukat pedig egyáltalán nem vagy csak kicsit aggasztja a helyzet.

A megkérdezettek 70 százaléka nem értene egyet egy újabb országos lezárással, 16 százalék egyetértene, 14 százalék pedig nem válaszolt.

Bár az oltáskampány kezdete egyre közelebb van, az első adag vakcina már december 26-án megérkezik az országba, csupán a romániaiak 30 százaléka mondja azt, hogy biztosan beoltatja magát. Ugyanakkor 29 százalék biztosan nem adatná be a védőoltást, további 29 százalék pedig még nem döntötte el. 10 százalék nem tudja eldönteni, 2 százalék pedig nem válaszolt.

A védőoltásokkal kapcsolatban a helyzet valamivel jobb, a romániaiak 38 százaléka vallja magát oltáspártinak, 20 százalék oltásellenesnek, újabb 20 százaléknak pedig nincs egyértelmű véleménye vagy nem érdekli a téma. A megkérdezettek 17 százaléka nem adott választ erre a kérdésre.

A karácsony közeledtével a válaszadók túlnyomó többsége, 72 százaléka azon a véleményen van, hogy a templomokat nem kellene bezárni. 11 százalék egyet értene  egy ilyen döntéssel, a többiek nem válaszoltak.

A román állampolgárok 51 százaléka úgy gondolja, hogy a politikusok és az állami intézmények tehetők felelőssé a koronavírusos esetek magas száma miatt. Csupán 17 százalék válaszolta azt, hogy a lakosság a hibás, 32 százalék pedig nem tudott vagy nem akart választ adni.

A megkérdezettek 11 százaléka tud a rokonságából megnevezni olyan személyt, aki elkapta a fertőzést, azonban a 50% nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A felmérés december 10-20. közötti időszakban készült 900 személy telefonos megkérdezésével. A hibahatár +/- 3,2%.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.