Felhívás!

Újabb miniszterjelöltek kinevezését kérte az államfőtől Viorica Dăncilă miniszterelnök

Újabb miniszterjelöltek kinevezését kérte az államfőtől Viorica Dăncilă miniszterelnök Románia

Újabb négy miniszterjelölt kinevezését kérte Klaus Johannis államfőtől hétfőn Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök – közölte az Agerpres hírügynökség.

A belügyi és oktatási tárca élén várható volt a váltás, mivel ezt a két minisztériumot – a korábbi tárcavezetők lemondatása, illetve leváltása miatt – ideiglenes mandátummal vezette a két megbízott kormánytag. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető Dăncilă azzal okozott meglepetést, hogy a kormányátalakítást a júniusban kinevezett Ana Birchall igazságügyi miniszter lecserélésére is fel akarja használni, amihez pénteken a pártvezetés hozzájárulását is megszerezte.

Az igazságügyi tárca élére Dana Gârbovan kolozsvári bírót javasolta a miniszterelnök. Dăncilă azt állította: nincs mit Birchall szemére vetnie, de olyan független szakembert akar az igazságügyi miniszteri tisztségbe juttatni, aki belülről ismeri a rendszer működését. Gârbovan szerinte rendelkezik a szükséges tapasztalattal, és nagy tiszteletnek örvend a bírák és ügyészek körében.

Garbovan az általa alapított Romániai Bírák Országos Szövetsége” (UNJR) elnevezésű civil szervezet elnöke, kinevezése reményében pedig lemondott a bírói karrierről, amellyel a miniszteri tisztség összeférhetetlen.

Az UNJR azon szakmai szervezetek közé tartozott, amelyekkel a sokat bírált igazságügyi törvények módosítását előkészítő parlamenti különbizottság rendszeresen konzultált. Gârbovan a legtöbb esetben a szociálliberális kormánytöbbség álláspontját támogató érvekkel lépett a nyilvánosság elé, miközben a bírák és ügyészek hivatalos szakmai szervezete, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) – amelyet az alkotmány az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként határoz meg – a legtöbb esetben bírálta a koalíció igazságügyi törvénymódosításait.

Az ellenzéki sajtó szerint Birchallnak az volt a “bűne”, hogy – a tinigyilkosságok nyomán kialakult közfelháborodás közepette – az elítéltek feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit szigorító intézkedést kezdeményezett, ami nemcsak az erőszakos bűncselekmények elkövetőire vonatkozott volna, hanem a korrupcióért jogerősen elmarasztalt politikusok szabadulását is nehezítette volna.

A belügyminisztérium élére a miniszteri tisztséget jelenleg ideiglenesen betöltő Mihai Fifor stratégiai partnerségekért felelős kormányfőhelyettest jelöli a PSD, a gazdasági ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettesi posztra pedig Iulian Iancut javasolják. Az oktatási miniszteri tisztséget Șerban Valeca szenátorra bíznák.

A PSD végrehajtó bizottságának döntése értelmében Ana Birchall visszatérhetne a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe, amelyet korábban is ő töltött be.

Az új közigazgatási kódex szerint az államfő most már nem halogathatja a döntést: tíz napon belül válaszolnia kell a kormányfőnek, egy miniszterjelölt kinevezését pedig csak egyetlen alkalommal utasíthatja el.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.