Felhívás!

A PNL bizalmatlansági indítványt nyújt be, az USR és a PMP a miniszterelnök lemondását kéri

A PNL bizalmatlansági indítványt nyújt be, az USR és a PMP a miniszterelnök lemondását kéri Románia

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – jelentette be hétfőn Ludovic Orban pártelnök.

“Úgy döntöttünk, bizalmatlansági indítványt nyújtunk be, annál is inkább, mivel egyre valószínűbb a kormánykoalíció szétesése, az egyik párt koalícióból való kilépése. Úgy döntöttünk, hogy azonnal elindítjuk az eljárást (…), megbíztuk frakcióink vezetőit, hogy kezdjenek tárgyalásokat a parlamenti csoportok vezetőivel, kivéve a PSD-frakciókat” – nyilatkozta Orban a PNL vezetőségi ülése után, hozzátéve, hogy alakulatának egyik alapvető célkitűzése továbbra is “mielőbb véget vetni ennek a mérgező hatású kormányzásnak”.

Orban szerint a PNL készen áll átvenni a kormányzást, de csak azt követően akar kormányra kerülni, hogy az állampolgárok bizalmat szavaznak nekik, ezért ha a Dăncilă-kabinet megbukik, a “legitim többség” kialakítása érdekében előrehozott választásokat kezdeményeznek.

Dăncilă lemondását kéri az USR

Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna, arra hivatkozva, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elvesztette a parlamenti többséget.

“Ha Dăncilă kormányfő újabb bizalmi szavazást kér a parlamenttől, az USR minden bizonnyal ellene fog szavazni, ahogyan azt minden PSD-kormány esetében tette 2016 óta” – fogalmaz Barna nyilatkozatában.

Az USR elnöke ugyanakkor felhívással fordul a parlamenti pártokhoz, hogy kössenek politikai megállapodást az előre hozott választások mielőbbi megszervezése érdekében.

“A Szociáldemokrata Párt-Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta többség három éve csúfot űz a románok által 2016-ban leadott szavazatokból. Három év alatt volt három miniszterelnökünk és 74 miniszternél tartunk (…) A PSD-ALDE-kormány csődöt mondott” – érvelt Barna.

A pártelnök hozzáteszi, bár az ALDE kilépett a kormányból, Călin Popescu-Tăriceanunak “fizetnivalója van”. “Egy asztalnál ült Dragneával, most pedig megpróbálja kivonni magát a számla kifizetés alól” – fogalmaz, hozzátéve, Tăriceanu pályafutása során több ízben is “elárulta” partnereit.

PMP: a kormány a “klinikai halál állapotában van”

Eugen Tomac felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy tegyen tanúbizonyságot “minimális felelősségtudatról” és mondjon le, mert – álltja a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke – a “harmadik Dragnea-kormány a klinikai halál állapotában van”.

“Dăncilă, menj! Tégy tanúbizonyságot minimális felelősségtudatról és nyújtsd be lemondásodat. Hagyd, hogy új kormánya legyen az országnak. A harmadik Dragnea-kormány a klinikai halál állapotában van, és azonnal mennie kell. Románia ragyogó jövőt érdemel, a vörös pestis nélkül a Victoria-palotában!” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Tomac.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.