Felhívás!

Újabb intézkedéseket jelentett be a belügyminiszter

Újabb intézkedéseket jelentett be a belügyminiszter Románia

Újabb intézkedéseket jelentett be vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében.

“Az utóbbi évtizedek talán legszigorúbb intézkedéseit kellett meghoznunk”

Az utóbbi évtizedek talán legszigorúbb döntéseit kellett meghozniuk és belefoglalniuk a négyes számú katonai rendeletbe – nyilatkozta vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter, hozzátéve: a jelenlegi helyzetben fontos, hogy mindenki szolidaritásról tegyen tanúbizonyságot, és tartsa be a hatóságok utasításait.

“Ezek szigorú intézkedések, talán a legszigorúbbak, amiket az elmúlt évtizedben hoztak, mert ezt követeli meg a jelenlegi helyzet. (…) Embert próbáló időszakban vagyunk, nehéz döntés korlátozni a jogokat, és nem könnyű elfogadni, hogy a szabadságod egy nyilatkozattól függ. Gondoljunk azonban arra, hogy ha nem tartjuk be ezeket, valódi tragédiák következhetnek” – mondta a belügyminiszter.

Hozzátette: amint sikerült fékezni a koronavírus terjedését, a korlátozó intézkedéseket lazítják vagy megszüntetik.

“Valamennyien egy nehéz vizsga előtt állunk, amelynek időtartama ismeretlen időszakra kiterjed, de amelynek végét csak mi tudjuk megszabni, ha mindannyian felismerjük, hogy erős és egységes nemzet vagyunk ezekben a nehéz pillanatokban”- hangoztatta Marcel Vela.

A 65 éven felüliek a nap bármely órájában elhagyhatják lakhelyüket, ha orvosi kezelésre szorulnak

“A 65 éven felüli személyek kijárásával kapcsolatban: ők a nap bármely órájában kimehetnek, ha orvosi ellátásra szorulnak, például ha onkológiai kezelésre, dialízisre van szükségük, saját vagy a család tulajdonában levő járművet használva” – mondta Vela.

A miniszter hozzátette, emellett 20 és 21 óra között is engedélyezett a 65 éven felüliek számára, hogy állatsétáltatás céljából elhagyják lakhelyüket.

“Az ebben az időintervallumban, e célból történő kijárás esetén nincs szükség saját felelősségre írt nyilatkozatra” – nyomatékosította Vela.

A 4-es számú rendelet ugyanakkor azt is előírja az élelmiszereket, egyéb alapszükségleti cikkeket és gyógyszereket, egészségügyi termékeket forgalmazó gazdasági társaságok számára, hogy 11 és 13 óra között a 65 éven felüliek kiszolgálása elsőbbséget kell hogy élvezzen.

Aki nem tartja be a házi karantént, hatósági vesztegzár alá kerül, melynek költségei őt terhelik

A 4-es számú katonai rendelet értelmében azokat, akiknek lakhelyi elkülönítésben kell lenniük, de nem tartják be az erre vonatkozó rendelkezéseket, hatósági karanténba helyezik, amelynek költségeit a vesztegzár alá helyezett személynek kell fizetnie.

Azoknak a személyeknek, akik karanténban vannak, és a hatóságok a védett területen kívül találják őket, újabb 14 napra karanténba kell vonulniuk, és nekik is viselniük kell az ezzel járó költségeket – ismertette a miniszter.

A szükségállapot ideje alatt nem emelhető az elektromos áram, a gáz, a víz és az üzemanyagok ára

A szükségállapot idejére befagyasztják a jelenlegi szinten az elektromos áram, a gáz, a víz és az üzemanyagok árát, illetve a hulladékelszállítás díját.

Az intézkedés része a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb korlátozó intézkedéseket tartalmazó 4-es számú katonai rendeletnek, és ennek a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép érvénybe.

“Ezek az árak csökkenhetnek a kereslet-kínálat függvényében, de semmiképpen sem növelhetők” – nyomatékosította a tárcavezető a belügyminisztérium székhelyén adott nyilatkozatában.

A miniszter kifejtette: az energiaszektorban a munkáltatóknak megelőző elkülönítési intézkedéseket kell alkalmazniuk a személyzet azon tagjai esetében, akik alapvető feladatokat látnak el az elektromos energia és a földgáz előállítása és kitermelése, illetve szállítása területén, valamint karbantartják a fontos berendezéseket és felszereléseket. “Mindezek nélkülözhetetlenek az országos energiarendszer megfelelő működéséhez” – magyarázta Vela.

Új intézkedések a kamionsofőrök, pilóták és hajószemélyzet számára

A vasárnap elfogadott 4-es számú katonai rendelet új szabályokat állít fel a 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjeinek, a pilótáknak és a vízi járművek legénységeinek.

Ezek szerint az országba érkező 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjei három megoldás között választhatnak: a munkáltató biztosít nekik szállást, ahol legtöbb 14 napra elszigetelhetik magukat két fuvar között; vagy bejelenti, hogy családjával együtt otthoni karanténba vonul; vagy pedig kérésre a helyi hatóságok biztosítanak neki helyet az elszigetelődésre, hogy családtagjaikat ne tegyék ki a megfertőződés veszélyének.

Ugyanezek az intézkedések lesznek érvényesek a pilótákra és a vízi járművek legénységének tagjaira is.

A három személynél nagyobb csoportos közlekedést tiltó rendelkezés kizárólag a gyalogosforgalomra vonatkozik

A tárcavezető elmondta: tisztázásra szorul a 3-as számú katonai rendelet azon pontja, amely tiltja, hogy az emberek hármasnál nagyobb csoportokban közlekedjenek. Ez kizárólag a gyalogos forgalomra vonatkozik, és nem érvényes a közszállításra, beleértve a gyárak saját autóbuszait is – szögezte le Vela, aki hozzátette: azt ajánlják a szállítócégeknek, hogy igyekezzenek elkerülni, hogy a járműveken zsúfoltság alakuljon ki.

Március 31-étől fertőtlenítik a lépcsőházakat, lifteket, tömbházak közös területeit

Március 31-étől a helyi hatóságok fertőtlenítő berendezéseket fognak elhelyezni a tömbházak bejáratainál, a lépcsőházakat, lifteket és más közös területeket pedig rendszeresen fertőtlenítik – közölte Marcel Vela.

Az intézkedés az új koronavírus terjedésének megakadályozását szolgáló lépések része.

A hatóságoknak szállást kell biztosítaniuk az egészségügyi személyzetnek

Azoknak a minisztériumoknak, amelyeknek saját egészségügyi hálózatuk van, illetve azoknak a helyi hatóságoknak, amelyeknek alárendeltségükbe kórházak tartoznak, kérésre szállást kell biztosítaniuk a közegészségügyben dolgozó személyzetnek – közölte a belügyminiszter.

Az intézkedéssel annak próbálják elejét venni, hogy egy esetleges fertőzés átterjedjen az orvosok, asszisztensek családtagjaira.

A belügyminiszter elmondta: a négyes számú katonai rendelet engedélyezi, hogy a médiumok extra reklámidőben sugározzák a közérdekű közleményeket, hogy ezek ne okozzanak jövedelemkiesést az intézményeknek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 29., 22:25
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Marcel Vela! Ez kire vonatkozik,mert a mai nap folyamán akkora autóforgalom volt a DN 11en mint Húsvétkor amikor az Erdélybe betelepítettek hazamennek ünnepelni!!!!