Felhívás!

Újabb halasztás Elena Udrea kiadatásának ügyében

Újabb halasztás Elena Udrea kiadatásának ügyében Románia

Június elejére halasztotta a szófiai táblabíróság a tárgyalást a jogerősen 6 év szabadságvesztésre ítélt volt turisztikai miniszter, Elena Udrea kiadatásának ügyében.

A szófiai táblabíróság illetékesei arról számoltak be, hogy Udrea ügyvédei több dokumentumot és panaszt nyújtottak be, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy a volt miniszternek Romániában sérült a tisztességes bírósági eljáráshoz való joga, így kiadatása nem időszerű.

Az ügyvédek azzal is érveltek, hogy az Udreát elítélő bírák egyike nem tette le a bírói esküt.

Azt is állították, hogy az Elena Udreára kimondott ítéletet a román alkotmánybíróság semmissé nyilvánította. Mindazonáltal a román hatóságok továbbra is nyomást gyakorolnak Udrea kiadatásáért, és a volt turisztikai miniszter számos fenyegetést kapott – állítják a védők.

A szófiai táblabíróság közölte, hogy a tisztességes eljárás érdekében köteles megvizsgálni az ügyvédek által felsorakoztatott érveket, és – a dokumentumok kézhezvételének idejétől függően – június 1-jén vagy 8-án határoz Udrea kiadatásáról.

Elena Udreát április elején ítélte jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre a legfelsőbb bíróság a Bute-gála-ügyben. Udrea még az ítélethirdetés előtt elmenekült az országból, a bolgár hatóságok április 7-én fogták el a bolgár-görög határon. Blagoevgrad kerületi törvényszéke jóváhagyta a nevére kiadott kiadatási kérelmet, Udrea ügyvédei azonban fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen a szófiai táblabíróságon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.