Felhívás!

Újabb államosítás?

Újabb államosítás? Románia

Újra a román állam tulajdonába került több mint 9300 hektárnyi erdő Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyeket 2007-ben szolgáltattak vissza Bánffy Dániel örököseinek.

A 9323 hektárnyi erdő visszaszolgáltatására vonatkozó 2007-es döntést 2014-ben óvták meg Vasile-Liviu Oprea volt Maros megyei prefektus kezdeményezésére, a Securitate, a volt kommunista titkosszolgálat levéltárát tanulmányozó országos tanács (CNSAS) által kibocsátott okmányra hivatkozva. A dokumentum szerint Bánffy Dániel vagyonát nem a kommunista rezsim államosította jogtalanul, hanem egy bíróági végzés eredményeként kobozták el. A CNSAS perdöntőnek bizonyult irata a bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítéletét tartalmazza, amely szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélik 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

A CNSAS dokumentuma szerint Bánffy Dániel magatartása a Horthy-korszak idején „szembetűnően ellenkezett Románia érdekeivel és az erdélyi román lakosság érdekeivel”, és ezen magatartással szembefordulva vette el a román állam a vagyonát. A Giurgiu Megyei Törvényszék most alaptalannak minősítette és elutasította Bánffy Dániel örököseinek fellebbezését, amelyet a visszaszolgáltatási határozatot megsemmisítő bírói döntés ellen nyújtottak be.

A magyar Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) három éve – az örökösök kérésére – állásfoglalást adott ki báró Bánffy Dániel állítólagos háborús bűnössége kérdésben. A NEB megállapította, hogy a háborús bűnösök ügyeire vonatkozó iratokat őrző magyar levéltárakban nem található olyan adat, amely szerint bármilyen peres eljárást folytattak volna ellene háborús bűncselekmények vádjával. Nem találtak adatot arra vonatkozóan sem, hogy a román fél részéről kiadatási kérelem érkezett volna a magyar hatóságokhoz Bánffy Dániel ügyében háborús bűncselekmény vádjával.

Magyarán –Wass Albert esetéhez hasonlóan – a kommunista rezsim háborús bűncselekményekkel vádolta meg a Bánffyt, s távollétében, anélkül, hogy kíváncsiak lettek volna az álláspontjára, elkobozták a vagyonát. Erre mondják most, hogy jogszerű bírósági döntés volt

Báró Bánffy Dániel (1893-1955) erdélyi földbirtokos 1940-ben lett képviselő a magyar országgyűlésben, az Erdélyi Párt színeiben. 1940. december 30. és 1944. március 22. között földművelésügyi miniszteri tisztséget töltött be a Teleki-, a Bárdossy- és végül a Kállay-kormányban. A német biztonsági szervek 1944 októberében elfogták, mert bekapcsolódott a „kiugrási kísérlet” előkészületeibe, a fogságból decemberben sikerült megszöknie. A kommunisták 1951-ben kitelepítették rózsadombi házából, 1952-ben pedig a bukaresti népbíróság távollétében vagyonelkobzásra és nyolcévi kényszermunkára ítélte.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.