Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új, regionális fontosságú kórházak építését ígéri az egészségügyi miniszter

Új, regionális fontosságú kórházak építését ígéri az egészségügyi miniszter Románia

Az egészségügyi tárca létrehozza az egészségügyi infrastruktúrába való beruházásokért felelős országos ügynökséget, amely olyan, a minisztérium fennhatósága alá tartozó kórházakra fog összpontosítani, amelyek regionális fontossággal bírnak – jelentette ki csütörtökön Ioana Mihăilă szakminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

Az országos helyreállítási terv (PNRR) egészségüggyel foglalkozó fejezete három nagy reformcsomagot sorakoztat fel. Az első a közpénzek kezelésének reformja az egészségbiztosítási rendszerben, illetve az egészségügyi szolgáltatások rendszerének reformja a járóbeteg- és alapellátási szolgáltatások, pontosabban a háziorvosi ellátás hangsúlyosabbá tétele révén. A második az egészségügyi tárca adminisztratív képességének a növelése a rendszer infrastruktúra-beruházásainak hatékony menedzselése érdekében, és emiatt hozzák létre az egészségügyi infrastruktúrába való beruházásokért felelős országos ügynökséget, amelynek egyik feladata lesz új kórházakat építeni – jelentette ki sajtótájékoztatón a miniszter.

Megemlítette, hogy a helyi közigazgatási hatóságok fennhatósága alá tartozó kórházak is kérhetnek majd műszaki segítséget az ügynökségtől saját beruházási projektjeik megvalósításához.

Mihăilă szerint a harmadik nagy reformcsomag az egészségügyi menedzsment és a humánerőforrás-menedzsment reformjára vonatkozik.

A PNRR keretében ugyanakkor jelentős beruházásokra kerül sor egyrészt az egészségügyi alapellátás – háziorvosi és járóbeteg-rendelők – terén, másrészt a kórházi ellátás terén: amellett, hogy új kórházakat építenek, a régieket is megfelelő módon felszerelik, hogy a kórházon belüli fertőzések kockázatát csökkentsék, emellett beruházások várhatók az újszülött osztályok intenzív ellátást biztosító részlegein is, magyarázta a miniszter.

A PNRR-ben 150 millió eurót irányoznak elő olyan beruházásokra, amelyek elősegítik a kórházon belüli fertőzések megelőzését, és módosítani fognak a fertőzések jelentési módján is, hangsúlyozta még Mihăilă.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások