Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Új, centrista képviselőcsoportot hoznak létre a liberálisok az Európai Parlamentben

Új, centrista képviselőcsoportot hoznak létre a liberálisok az Európai Parlamentben Románia

A május 26-ai választások után a liberálisok Emmanuel Macron francia elnök pártjával, a Köztársaság lendületben (La Republique en Marche – LREM) párttal együtt új mozgalmat hoznak létre Európában – közölte pénteken az USR-PLUS 2020 Szövetség bukaresti kampányzáró gyűlésén Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoport elnöke.

“Európai választások lesznek, és tudom, hogy a politikusok mindig azt mondják, hogy a választások fontosak. Ezúttal ez igaz. Miért? Mert először nyílik lehetőség egy új Európa létrehozására, amire a lehető leghamarabb szükségünk van. Ezúttal először a két klasszikus pártnak – a szocialistáknak és a konzervatívoknak – nem lesz többségük az európai intézményekben. Ez lehetőséget teremt, hogy valami újat hozzunk létre. Ezt együtt fogjuk csinálni. Ti és mi egy új mozgalmat hozunk létre Európában, a nacionalisták és populisták ellenére, akikről mindenki beszél. Ez egy új Európa-párti, közép-reformista csoport lesz”- mondta Verhofstadt az Izvor-parki gyűlésen, és hozzátette: ez a csoport megalakulása lesz “a választások meglepetése”.

Kifejtette: e nélkül a “közép liberális, demokrata, progresszista, reformista” csoport nélkül “lehetetlen lesz többséget alkotni az Európai Parlamentben”. Céljuk, hogy bebizonyítsák, hogy “Európa nem egy piac, hanem elsősorban érték és elvek közössége”.

“Ez az értékek Európája különbözni fog a jelenlegi román kormány Európájától, más lesz, mint Orbán budapesti, vagy Kaczyński lengyel Európája, ez a demokrácia Európája lesz” – hangsúlyozta az ALDE elnöke.

Az eseményen felszólaló Dacian Cioloş, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) elnöke, azt mondta, hogy az USR-PLUS 2020 Szövetséget nem csak a május 26-ai választásokért hozták létre, hanem Románia újraépítéséért, az alkotmány reformjáért, az oktatási, egészségügyi, infrastrukturális beruházásokért.

Meglátása szerint ezen célok megvalósításáért arra van szükség, hogy a 2020-as helyhatósági választásokkal egyidőben, előrehozott parlamenti választásokat tartsanak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.