Hirdetés
Hirdetés

Tüntetésekkel fenyegetőznek a nyugdíjasszervezetek

Tüntetésekkel fenyegetőznek a nyugdíjasszervezetek Románia

Tüntetéseket helyeztek kilátásba a nyugdíjasszervezetek, amennyiben a kormány nem emeli a nyugdíjakat a törvény által előírtaknak megfelelően. A munkaügyi miniszter azt mondja, lesz nyugdíjemelés, ennek azonban olyan olyan arányúnak kell lennie, hogy azt megbírja a költségvetés.

Hirdetés
Hirdetés

A Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetsége, a Romániai Nyugdíjasok Egyesülete, valamint a Romániai Nyugdíjasok Unirea Országos Szövetsége kedden közölte, hogy első lépésként perbe fogják a kormányt, amennyiben nem növeli szeptembertől 1775 lejre a nyugdíjpont értékét, ahogyan azt a 127-es törvény előírja.

“Ugyanakkor abban is megegyeztünk, hogy országszerte tiltakozásokat szervezünk. A három országos szövetségnek valamennyi városban és számos vidéki településen is vannak szervezetei, ötmillió romániai nyugdíjast képviselünk” – nyilatkozta a Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Preda Nedelcu.

A Romániai Nyugdíjasok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, nem a nyugdíjasok hibásak azért, hogy csökkent az elmúlt időszakban az aktív munkavállalók száma. “Próbáljanak csak meg a kormánytagok megélni egy 800-900 lejes nyugdíjból 3-4 hónapon át, hogy lássák, mit jelent ekkora összegből gazdálkodni úgy, hogy gyógyszerre, élelemre és némi ruhaneműre is jusson” – fogalmazott Toma Neamţu, hozzátéve, a nyugdíjasok azt kérik, hogy a kormány ne halassza a vonatkozó törvény hatályba léptetését, és ne módosítson a jogszabályba foglalt emelés mértékén.

A Romániai Nyugdíjasok Unirea Országos Szövetségének elnöke, Dumitru Cojanu azt is felrótta, hogy a kormány képviselői nem ültek le tárgyalni velük.

A nyugdíjasszervezetek bejelentésére reagálva Violeta Alexandru munkaügyi miniszter azt mondta, mindenképpen nőni fognak a nyugdíjak, a világjárvány azonban nagy csapást mért a gazdaságra, ezért az emelésnek olyan arányúnak kell lennie, hogy azt megbírja a költségvetés.

A tárcavezető hozzátette, amint elkészül a pontos kimutatás a költségvetési bevételekről, tárgyalni fognak a nyugdíjasszervezetekkel a következő lépésekről.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 8., 12:25
    ÉRTÉKELÉS: -4

    Igykelmitemel kikapnak néven miliotmiertnemadozak meg akiledolgozotegyeletetaz kap hetszazlejt mitlehetveni gyógyszeres kifizetés a számlát mimaradOrban úr kap száz hetven miliőt miről beszélünk és dobják a törülközőt a vírusra van pénz csak a paraszt elegegyen meg tízszázalélkal neemelyjendemitnekikjolegyen és a paraszt haljon éhen