Felhívás!

Bírálja Marcel Ciolacu a karanténtörvény tervezetét

Bírálja Marcel Ciolacu a karanténtörvény tervezetét Románia

“Jogalkotási zombinak” nevezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke a karanténtörvény tervezetét, amelyet hétfőn fogadott el az Orban-kormány, és amely jelenleg parlamenti jóváhagyásra vár. Facebook-bejegyzésében Marcel Ciolacu azt írja, meghívják a parlamentbe a civil társadalom képviselőit, hogy közösen szüntessék meg “a Nemzeti Liberális Párt előidézte káoszt”.

A szociáldemokrata pártelnök azt állítja, kollégái már első olvasatra számos olyan előírást találtak a járványhelyzetben elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló tervezetben, amelyek súlyosan sértik az állampolgárok jogait és szabadságait. Bejegyzésében kiemeli az elkülönítésről szóló kitételt, amely állítása szerint nemcsak a fizikai elkülönítést írja elő, hanem arról is rendelkezik, hogy a tünetmentes fertőzötteknek is kötelező módon alá kell vetniük magukat a kezelésnek. Ugyanakkor az “egy kórokozó megjelenésének és terjedésének fokozott kockázata” megfogalmazás lehetővé teszi a kormány számára, hogy bármikor karantént rendeljen el és azt bármeddig fenntartsa – állítja.

Ciolacu szerint a tervezet feljogosítja az egészségügyi minisztert arra, hogy elrendelje “a legsúlyosabb szabadságmegvonási intézkedéseket” a neki alárendelt Országos Közegészségügyi Intézet javaslatára.

A PSD ügyvivő elnöke hozzáteszi, meghívják az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetek képviselőit a tervezet szakbizottsági vitájára. “Meg fogjuk hallgatni őket, és átvesszük javaslataikat. Lássuk, a civil társadalmat is a nép ellenségének tekinti-e a PNL, akárcsak az alkotmánybíróságot” – nyomatékosította.

Tăriceanu: A parlamentnek több ponton is módosítania kell tervezeten

A parlamentnek több ponton is módosítania kell a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezeten, a kormány által elfogadott formában ugyanis az számos visszaélésre ad lehetőséget – véli a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Călin Popescu Tăriceanu egy Facebook-bejegyzésbe azt írja, mindenképpen módosítani kell azokon a cikkelyeken, amelyek megszabják, hogy milyen esetekben rendelhető el a karantén és az elkülönítés, a jelenlegi definíciók ugyanis túl nagy mozgásteret biztosítanak a kormánynak, amely “politikai-választási célokra”, vagy “kétes ügyletekre” használhatja fel azt.

Emellett – teszi hozzá – az állampolgárok javainak vesztegzár alá vonását előíró cikkelyt is felül kell vizsgálnia a parlamentnek.

“Különben még arra eszmélhetünk, hogy egyes kormánytagoknak annyira megtetszik az autónk, számítógépünk vagy telefonunk, hogy valamilyen oknál fogva karanténba helyezik, majd eltüntetik azt. (…) Vagy megszerzik belőle az információkat, amelyekre szükségük van. Orban és társai részéről bármire számítani lehet” – fogalmaz Tăriceanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások