Felhívás!

Továbbra sem veszti el mandátumát a jogerősen elítélt Kovászna megyei képviselő

Továbbra sem veszti el mandátumát a jogerősen elítélt Kovászna megyei képviselő Románia

Nem hozott döntést kedden a képviselőház jogi bizottsága Octavian Goga képviselő mandátumának ügyében, akit jogerősen elítélt a legfelsőbb bíróság.

A mandátum megüresedéséről szóló döntés halasztását a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei képviselőjének ügyvédje kérte.

Az ügyvéd szerint az ügyben az öttagú bírói testületek magalakítására vonatkozó alkotmánybírósági döntésre alapozó rendkívüli jogorvoslati eljárás van folyamatban a legfelsőbb bíróságon. Érvelése szerint a mandátum megszüntetése visszavonhatatlan, így ha az eljárásban Gogának adnak igazat, nem állíthatják vissza a procedúra előtti állapotot, így mandátumát mindaddig fenn kell tartani, amíg az ügy lezárul.

Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Gabriel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője bírálta a kérelmet, mert szerintük a törvény úgy rendelkezik, hogy a képviselő mandátuma megszűnik, amikor egy jogerős bírósági döntés elrendeli a választási jogok elvesztését, és ez nem függ attól, hogy indítanak-e rendkívüli jogorvoslati eljárást vagy sem.

A halasztásról szóló határozatot 13 támogató és 8 ellenszavazattal elfogadták.

A PNL képviselője, Gabriel Andronache bírálta azt a tényt, hogy a bizottság egy olyan javaslatot szavazott meg, amit nem parlamenti képviselő tett.

“A halasztási kérelem szabálytalan” – mutatott rá a liberális képviselő.

Goga a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben jutott mandátumhoz, utólag igazolt át a PSD-be. A PMP többször kérte az alsóház plénumában Goga mndátumának megszüntetését, hogy a hely ismét a PMP-é legyen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások