Hirdetés
Hirdetés

Tornádó tombolt Călărași megyében

Tornádó tombolt Călărași megyében Románia

Szélsőséges meteorológiai jelenség jött létre kedd délután a Călărași megyei Drajna település közelében. Fél perc leforgása alatt egy méretes felhőtölcsér keletkezett, amely elérte a földet, így hivatalosan is tornádónak minősül. Az erős szél egy autóbuszt is felborított, több utas megsérült.

Hirdetés
Hirdetés

“Valóban egy tornádóról beszélhetünk, mivel a felhőtölcsér elérte a talajt és tisztán látható volt a forgó mozgás. A vihar előtti meleg levegő, amely táplálja a felhőt, találkozik a front mögötti, lefelé ereszkedő hűvösebb levegővel, ezek pedig forgásba kezdenek és létrehozzák a forgószelet” – nyilatkozta Mihai Timu az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szolgálatos meteorológusa.

 

A meteorológus hozzátette, a nap első felében egy hideg front lépett be az országba nyugati irányból, áthaladva Olténián, Munténián, majd Dobrudzsán. A front előtt 25 fokot elérő hőmérsékleteket mértek, míg a front jóval alacsonyabb hőmérsékleteket hozott. A két, eltérő hőmérsékletű légtömeg találkozásánál nagy magasságot (13-14 km) elérő Cumulonimbus felhők jöttek létre, amelyek rendkívül heves jelenségeket okoztak. “A meteorológiai állomásoknál a szél sebessége nem haladta meg a 80-90 km/órát, de a tornádóban ennél erősebb szelek tomboltak” – tette hozzá Mihai Timu.

A rendkívül erős szél felborított egy arra jár autóbuszt, amelyen 39 személy utazott, az első információk szerint 7 személy sérült meg, egyikük súlyosan. A baleset miatt vörös jelzésű készültséget rendeltek el, a helyszínre hat mentőcsapat szállt ki Călărași és Ialomița megyékből.

Drajna település térségében 16 lakóházról tépte le a tetőzetet a szélvihar.

A szomszédos Ialomița megyében, Țăndărei város ipari övezetében egy rakomány nélküli nyerges-vontatót borított fel a szél. A gépkocsivezetőt a helyszínen látták el a mentősök, kórházba utalását elutasította.

Az ország déli részén kedden átvonult zivatarok másutt is villanypóznákat és fákat döntöttek ki. Prahova megyében jelentős mennyiségű jégeső okozott károkat. A megye több településén elöntött pincékhez és gazdasági épületekhez riasztották a katasztrófavédelmet, hogy kiszivattyúzzák a vizet.

A hidegfront Háromszéken is heves esőzést, villámlást, helyenként jelentős mennyiségű jégesőt okozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (sárga jelzésű), kiadós esőzésekre vonatkozó figyelmeztetést adott ki az ország északi és nyugati régióira. A figyelmeztetés kedden 15 órától szerda délelőttig érvényes. Románia déli megyéiben szerda estig érvényben marad a sárga riasztás, a térségben ugyanis továbbra is szélviharok alakulhatnak ki, óránként 70-75 kilométeres sebességű széllökésekkel.

(Pro TV/Digi24/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások