Felhívás!

Már egy deci alkohol is megárthat a magzatnak

Már egy deci alkohol is megárthat a magzatnak Tech-Tudomány

Az úgynevezett magzati alkohol spektrum zavar akkor alakul ki, ha a gyerek anyja alkoholt fogyaszt a terhesség alatt – eddig nem tudtuk, hogy mennyire kell komolyan venni ezt az alkoholfogyasztást, és van-e olyan időszak a terhesség alatt, amikor biztonsággal lehet alkoholt inni. Az eredmények azt mutatják, hogy már kis mennyiségű alkohol fogyasztása is komoly bajt okozhat a terhesség bármelyik szakaszában.

A magzati alkohol spektrum zavar az agyi működés, ezen belül is a különböző agyterületek egymással zajló munkáját nehezíti, és közvetlenül összeköthető a kognitív teljesítmény csökkenésével. A Chaos tudományos folyóiratban felvázolt nemzetközi kutatás segítségével a tudósok arra jöttek rá, hogy közvetlenül hogyan befolyásolja a terhesség alatti alkoholfogyasztás a magzat későbbi agyi fejlődését. Eddig ugyanis csak arról tudtunk, hogy az agyi kapcsolatokba zavar be, arról nem, hogy pontosan milyen erősen. A kutatók magnetoenkefalográfia segítségével mérték meg az agyi aktivitást, majd egy speciális eljárással vizsgálták a kapcsolódásokat.

A kutatás megállapította, hogy a kérgestestben lelhető fel a legtöbb károsodás, ez felel a jobb és bal agyfélteke összehangolásáért. A skizofréniától, depressziótól, sclerosis multiplextől vagy autizmustól szenvedő embereknél is gyengébben működik ez a terület. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy nem túl nagy alanyszámmal készült a kutatás: mindössze 19 spektrumzavaros és 21 egészséges embert vizsgáltak.

„Ez a munka nagyon jól bizonyítja, hogy azok, akik magzatkorban alkoholfogyasztásnak vannak kitéve, csökkent kognitív képességekkel rendelkeznek és másodlagos következményektől szenvednek” – írja egy sajtóközleményben Lin Gao, a tanulmány egyik szerzője. „A kutatásunk megmutatja, hogy nincs biztonságos mennyiség vagy biztonságos időszak a terhesség alatt az alkoholfogyasztásra.”

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.