Felhívás!

Több parlamenti képviselőjük lesz és három napig szavazhatnak a külhoni románok

Több parlamenti képviselőjük lesz és három napig szavazhatnak a külhoni románok Románia

Az előre hozott választásokra vonatkozó sürgősségi kormányrendelet részeként a diaszpórát képviselő törvényhozók számát is növelni fogja a kormány.

A keddi kormányülés kezdetén Ludovic Orban miniszterelnök jóváhagyta Marcel Vela belügyminiszter arra vonatkozó kérelmét, hogy vegyék fel a soron kívüli napirendi pontok közé az előre hozott választások megszervezésére vonatkozó sürgősségi rendeletet.

Marcel Vela azzal érvelt, hogy jogi vákuum van az előre hozott választásokra vonatkozó szabályozások terén, ezért van szükség a sürgősségi rendeletre.

A belügyminiszter a kormányülés elején elmondta: a sürgősségi rendelet egyebek közt megduplázza a külföldön élő románok parlamenti képviseletét és arról is rendelkezik, hogy a tavalyi európai parlamenti-, illetve elnökválasztáshoz hasonlóan a külföldi szavazókörök három napig tartsanak nyitva. A jogszabály pontosítja a parlament esetleges feloszlatása után követendő menetrendet és az előrehozott választások megszervezését.  

Vela elmondta, az Állandó Választási Hatóság közreműködött a tervezet indítványozásában.

Módosul a mandátumok elosztásának elve, a megyei tanácselnökök megválasztása viszont nem

Sajtóértesülések szerint a rendelettel a parlamenti mandátumok elosztásának elvét is módosítják, és a megyei pártlistás arányos választási rendszer helyett országos pártlistás rendszert vezetnek be. A kormányülés szünetében Ludovic Orban újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy “létezik ilyen javaslat”, de hozzátette: erről még nem született döntés, a rendelet pontos szövegét majd a kormányülés után ismertetik.

A kormány ugyanakkor letett arról, hogy sürgősségi rendelettel módosítsa a helyhatósági választási törvényt, közvetett választást vezetve be – a jelenlegi közvetlen voksolás helyett – a megyei tanácsok elnökei számára. A kormányülés elején Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter közölte: egy korábbi alkotmánybírósági határozat megtiltja a választási rendszerben radikális változást eredményező módosításokat kevesebb mint egy évvel a voksolás előtt, ezért tárcája nem adhatta hozzájárulását a közvitára bocsátott tervezet elfogadásához.

A tárcavezető meglátása szerint ez a polgármesterek választására azért nem vonatkozik, mert ott megmarad a közvetlen választás, csak egyfordulósból kétfordulós lesz. A megyei tanácselnököknél azonban megváltozik a választás módja, ami alkotmányos szempontból “sebezhetővé tenné” a jogszabályt.

Ludovic Orban kérdésére Predoiu azt mondta: az ügyet úgy lehetne áthidalni, hogy ne kormányrendelettel módosítsanak a jogszabályon, hanem a parlament változtassa meg a törvényt.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.