Felhívás!

FRISSÍTVE: Szerdán vitázik és szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról

FRISSÍTVE: Szerdán vitázik és szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról Románia

Szerdán déli 12 órakor kezdődik a parlamenti vita, majd a szavazás a Szociáldemokrata Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványról – döntöttek kedden a képviselőház és a szenátus házbizottságának együttes ülésén.

Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viselő bizalmatlansági indítványt a PSD és az RMDSZ 208 törvényhozója írta alá, és hétfőn olvasták fel a parlamentben. Az indítvány benyújtásának kiváltó oka az volt, hogy a liberális párti kormány egy héttel korábban felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

A bizalmatlansági indítványt 233 törvényhozónak kellene megszavaznia ahhoz, hogy a kormány buktását eredményezze. A PSD-nek 202, az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van.

Az alkotmány értelmében a kormány felelősséget vállalhat a parlament előtt egy programért, politikai állsáfoglalásért vagy törvénytervezetért. A felelősségvállalást követő 3 napon az ellenzék élhet a bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségével. Ha az indítványt a parlament elfogadja, a kormány megbukik. Ha azonban a kormány nem bukik meg, akkor a jogszabálytervezet, amelyért felelősséget vállalt, hatályba lép.

Ciolacu: Több mint 233 törvényhozó fogja támogatni a bizalmatlansági indítványt

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és a PSD ügyvivő elnöke kedden úgy nyilatkozott, elegendő szavazat van a bizalmatlansági indítvány sikeréhez.

“Elegendő szavazatunk van, tehát több, mint 233” – jelentette ki Ciolacu.

Azt is közölte, megbeszélést készül folytatni Victor Pontával, a Pro Románia vezetőjével, de az ő támogatása nélkül is megvan az Orban-kormány bukásához szükséges szavazatszám. “A mai sürgősségi kormányrendeletek után igazán örülök ennek” – tette hozzá Ciolacu.

Ponta: a Pro Románia törvényhozóinak többsége támogatja az indítványt

A Pro Románia párt törvényhozóinak többsége megszavazza kedden a bizalmatlansági indítványt – jelentette be az alakulat elnöke, Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnökével, Marcel Ciolacuval folytatott egyeztetést követően.

Ponta rámutatott, a Pro Románia törvényhozói belátásuk szerint szavaznak majd a bizalmatlansági indítványról, de szerinte a legtöbben közülük támogatni fogják azt. “Én megszavazom ezt a bizalmatlansági indítványt, mert azt szeretném, hogy három hónapnyi katasztrófa után ez a kormány ne adhasson ki újabb sürgősségi rendeleteket” – fogalmazott.

A Pro Románia párt elnöke hozzátette, ha megbukik a kormány, újabb egyeztetések következnek, de készen áll támogatni egy független miniszterelnök-jelöltet a PSD-vel, az RMDSZ-szel és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) közösen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.