Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint száz román tűzoltó indult Görögországba az erdőtüzek oltásában segíteni

Több mint száz román tűzoltó indult Görögországba az erdőtüzek oltásában segíteni Románia

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség 108 katonai tűzoltója indult 23 járművel, köztük erdőtüzek oltására kialakított hat tűzoltókocsival pénteken Görögországba, hogy az országban pusztító erdőtüzek oltásában segédkezzenek.

Hirdetés
Hirdetés

Az ország különböző részeiből mozgósított tűzoltók a Bukarest melletti Clinceniben gyűltek össze.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: teljesen önálló egységeket alakítottak ki, hiszen „segíteni mennek, nem azért, hogy a helyi hatóságokat hátráltassák”. A konvoj saját parancsnoki központtal, nagy teljesítményű áramfejlesztő generátorral, két teljes tábori felszereléssel, két tartálykocsival, és négy, felszereléseket szállító konténerkocsival indult útnak.

Az uniós támogatásból tavaly beszerzett, terepjáró képességekkel rendelkező (összkerékhajtású), erdőtüzek oltására kialakított tűzoltókocsik háromezer literes tartállyal és nagy teljesítményű vízágyúval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a személyzet és a felszerelés veszélyeztetése nélkül, nagy távolságról oltsák a tüzet. A víztartály utántöltését bármilyen nyomás nélküli vízforrásból – tavakból, folyókból – el lehet végezni.

A tíznaposra tervezett, szükség esetén meghosszabbítható műveletet az Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága koordinálja, illetve 75 százalékban fedezi az oda- és visszaút költségeit. A bevetések során elhasznált üzemanyagot a fogadó fél – jelen esetben Görögország – biztosítja.

Románia több ízben nyújtott már légi segítséget külföldi erődtüzek oltásában, a szárazföldi alakulatok azonban most először vesznek részt külföldi segélymisszióban.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük