Felhívás!

Több mint 200 személy szorult a katasztrófavédelem segítségére a szélsőséges időjárás miatt

Több mint 200 személy szorult a katasztrófavédelem segítségére a szélsőséges időjárás miatt Románia

Több mint 200 személy szorult a belügyminisztérium katasztrófavédelmi csapatainak a segítségére a szélsőséges időjárás következtében, tájékoztat vasárnapi közleményében a tárca.

Megközelítőleg 11 ezer tűzoltó, rendőr és csendőr teljesített szolgálatot a szombatról vasárnapra virradó éjszaka az áradások által veszélyeztetett területeken. Több településen ki kellett menekíteni a lakosságot az ár elől.

Összesen 25 megye – Fehér, Argeş, Bákó, Beszterce-Naszód, Bihar, Botoşani, Buzău, Brassó, Krassó-Szörény, Călăraşi, Kolozs, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Suceava, Vaslui és Vrancea – 76 településén, illetve Bukarestben voltak problémák.

Összesen 650 házat, 348 udvart, 27 pincét-alagsort, 9 tömbházlakást, négy közigazgatási épületet, két cégszékhelyet, hét hidat, 11 villanyoszlopot és 55 gépkocsit öntött el, vagy rongált meg az ár.

A belügyminisztérium szerint a mentőcsapatok 35 személyt mentettek meg, további 173-at pedig megelőzési jelleggel kilakoltattak az ár útjából Fehér, Bákó, Botoşani, Iaşi és Prahova megyében.

Vasárnap délben még Fehér, Ialomiţa, Ilfov és Prahova megyében dolgoznak még a belügyminisztériumi erők.

A belügyi tárca helyzetelemzése nyomán segéderőket irányítottak át Brassó, Kolozs, Hunyad, Maros és Szeben megyéből Fehér megyébe, ahol a súlyosabb a helyzet.

Itt négy települést – Sebeshelyet, Rekittát, Szászcsórt, Szászpiánt – öntött el a felhőszakadás nyomán keletkezett ár, 31 személyt ki kellett menteni az elárasztott házakból, további 110 személy önként elhagyta otthonát.

Prahova megyében folytatódik a keresése annak a gyermeknek, akit három testvérével és édesanyjával együtt pénteken elsodort az ár. Az anyát sikerült kimentenie egy helyi lakosnak az árból, három gyermeke azonban vízbe fúlt.

Argeş megyében a 73D jelzésű országúton, valamint a Hunyad megyei 687D jelzésű és a Fehér megyei 704A jelzésű megyei úton szünetel a közlekedés a felhőszakadás okozta földcsuszamlások, és az úttesten felgyűlt hordalékok miatt, tájékoztatott a minisztérium.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.