Felhívás!

Több mint 1700 ukrajnai menekült gyermeket írattak be romániai óvodákba, iskolákba

Több mint 1700 ukrajnai menekült gyermeket írattak be romániai óvodákba, iskolákba Románia

Több mint 1700, az ukrajnai háború elől elmenekült gyermeket írattak be a szülei romániai óvodákba, iskolákba – közölte pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető szerint 1769 gyermek számára kérvényezték a bekapcsolódást a romániai oktatási rendszerbe. Közülük 570-en óvodába iratkoztak be, 1199-en pedig iskolába. Közel 1500 gyermeket már el is helyeztek a különböző tanintézetekben.

Több romániai nagyvárosban ukrán tannyelvű osztályok, csoportok indultak, Ukrajnából menekült pedagógusok bevonásával. Arra is van azonban példa, hogy a háború elől menekült gyermekek román vagy magyar iskolákban látogatják az órákat, és próbálják megérteni a tananyagot.

Kolozsváron a Magyar Unitárius Egyház indított hétfőtől ukrán nyelvű óvodai csoportot. Elekes Zsolt iskolalelkész a Krónika napilapnak elmondta: nagyon jó viszont alakítottak ki egy közel egy hónapja Kolozsváron tartózkodó ukrajnai menekültcsaláddal, amelynek három pedagógus tagja is van. Az ő segítségükkel gyűjtötték össze az érdeklődőket.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.