Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tiltanák az energiaitalt

Tiltanák az energiaitalt Románia

Az egészségügyi minisztérium olyan törvénytervezetet készített, amely megtiltaná azt, hogy iskolai vagy iskolán kívüli üzletekben, elárusító helyeken kiskorúakat energiaitalokkal kiszolgáljanak.

Hirdetés
Hirdetés

A kereskedők törvénysértés esetén 5 ezer lejtől 15 ezer lejig terjedő pénzbírságra számíthatnának, de akár 25 ezer lejt is elérhetné a bírság, amennyiben az energiaitalt oktatási vagy egészségügyi intézmény épületében, udvarán, közvetlen előterében adnák el kiskorúnak. A tiltás az online (internetes) vagy telefonos árurendelésekre is vonatkozna. Az energiaitalokat is forgalmazó automatákat csak olyan helyen engedélyeznék, ahol bizonyos, hogy felnőttek a vásárlók (például munkahelyeken).

A tiltást, illetve korlátozást (lévén, hogy a kiskorú közvetve hozzájuthat az áruhoz) azzal indokolják, hogy az energiaitalok gyakori fogyasztása káros az egészségre, többféle betegség előidézője, elősegítője lehet, álmatlanságot okozhat, túladagolás esetén még halálos is lehet.

Az Országos Közegészségügyi Intézet egyik felmérésének eredményei szerint a 16-18 éves ifjak 74 százaléka fogyaszt energiaitalokat, sokan napszaktól függetlenül, nemcsak szórakozás és lazítás idején.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 14., 15:30
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Azért kellene és kellett volna be tiltani,mert egy rakás vegyszer,meg ki tudja mi a bánat van benne,amit nagyok sok gyerek megvásárol minél többet isznak meg sima nagyoskodásból egymás előtt,ami egyáltalán nem jó főleg a szívnek nem tesz jót. Én láttam személyesen olyat,aki energia ital túladagolása miatt került korházba és alig tudták meg menteni az életét. Tehát itt nem arról van szó,hogy ki akarja vegye meg,vagy ha van rá pénze vegye meg,hanem inkább a gyerekekre nézve ,mert ugyebár mindenki ad zsebpénzt a lurkónak,ha van miből adjon. És ő persze meg is veszi a mérget,de valahol itt át megy már nevelésbe…

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 14., 17:13
  ÉRTÉKELÉS: 3

  peldaul Nagy Britanniaba 16 even alulliak nem vasarolhatnak ilyen termekeket de hat persze ott be is van tartva a torveny nem mint itthon tizenevesek alkoholt meg cigit is ugyanugy vasarolnak eppen ezert picit sem tartom valoszinunek hogy ha lesz is ilyen kezdemenyezes az be is lesz tartva

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 15., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A gyereket le kell kötni, kell vele foglalkozni, a család minél több hasznos időt töltsön együtt , el kell mondani, hogy nem egeszseges és akkor kevesebb az esély hogy a gyerek meg vásárolja az energia italt. A korlátozás soha nem voltak konstruktívak. Mén tiltani kell. !!!!