Felhívás!

Tiltakozó kezdeményezők

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet, írja az MTI.

Tegnap kiadott közleményükben leszögezik: a több mint hárommillió aláírással támogatott polgári kezdeményezés semmiképp sem köthető egyetlen politikai párthoz sem. A szervezet csak az aláírásgyűjtés támogatásáról írt alá annak idején együttműködési megállapodást a kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció pártjaival és a PNL-vel. Rámutatnak: magát az alkotmánymódosító törvényjavaslatot sem lehetett volna elfogadni a szükséges több mint kétharmados többséggel a parlamentben ellenzéki támogatás nélkül. A népszavazást a kormány és nem a PSD szervezi, ezért aki a kormány politikai színe miatt akarja bojkottálni a népszavazást, az legyen következetes, és a jövő évi elnökválasztásra se menjen el szavazni, ha azt ugyanaz a PSD-kormány szervezi – érvelt állásfoglalásában az alkotmánymódosítást kezdeményező szervezet.

A közlemény szerint a népszavazáson nem valamely párt mellett vagy ellen kell állást foglalni, a kezdeményezés a család fogalmának akar alkotmányos védelmet biztosítani, és „az élet természetes rendjének megőrzéséről” szól. A Koalíció a családért szerint a „gender-ideológia” radikálisai agresszív médiakampányt folytatnak az ortodox egyház ellen: a szervezet ezt elítéli, és arra kéri híveit, ne válaszoljanak erre hasonlóan „erőszakos és vulgáris” nyelvezettel.

Romániában október 6-án és 7-én rendezik meg azt az alkotmánymódosító népszavazást, amely úgy pontosítaná az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő házasságán” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos alkotmányban a „házastársak” fogalom szerepel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások