Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Térhódító foteljátékok

Térhódító foteljátékok Románia

A Romániai Videójáték-fejlesztési Szövetség (RGDA) közvélemény-kutatásának eredményei szerint jelenleg az országban a 15 évtől 64 évig terjedő korosztályok között 7,9 millióra tehető azoknak a száma, akik néha vagy gyakran szórakoznak olyan játékokkal, amelyekhez számítógép, okostelefon, táblagép vagy (és) konzol szükséges.

Hirdetés
Hirdetés

A felmérés arra is rámutat, a 7,9 millió személy 48 százaléka lány és hölgy, ugyancsak 48 százalék a házasságban élők részaránya (nyilván, nem mind ugyanazokról van szó), a felnőttek 39 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az átlag 2-3 eszközt is használ, a válaszadók közül 64 százalék a telefont, 60 százalék az asztali és hordozható számítógépet, 20 százalék a táblagépet, 15,5 százalék pedig kimondottan a játékra való konzolt jelölte meg eszközként. Az online játékokat (interneten más partnerrel) 14,3 százalék műveli. A megkérdezettek 45 százaléka általában fizet a játékért, játéklehetőségért, 55 százalék pedig letölti az internetről, tehát elvileg ingyen kapja.

Az online játéküzletek közül a Stream és az Epic Store a legnépszerűbb Romániában és Erdélyben. A konzol-használók 68 százaléka havi átlagban 46 lejt áldoz a játékra. A legnépszerűbb konzolok: PlayStation 4, Xbox One, Playstation 3, Nintendo Switch. Az okostelefonnal játszók 78 százaléka Android hálózatot használ, 15 százaléka a iOS-t. Amikor arra kellett válaszolni, hogy a készülékek közül melyiken játszanak a legszívesebben, 93 százalék az asztali és hordozható (laptop) számítógépet említette. A videójátékok romániai szerelmeseinek zöme otthonában játszik,15 százalék leggyakrabban tömegközlekedési járműveken, 21 százalék pedig főleg a videójátékok okán jár barátaihoz, baráti társaságokba, ennek tulajdonítható, hogy 53 százaléknak a két vagy több személy bekapcsolódását lehetővé tevő játék a kedvence, míg 47 százalék inkább a “szinglit” kedveli, vagyis amit egyedül lehet játszani. A videójátékok legkedveltebb, leggyakoribb tematikái: kaland, stratégia, fegyveres harc, virtuális fejvadászat, lövöldözés. A romániai és erdélyi válaszadók között is kirajzolódnak a játékos-típusok fő csoportjai: ambíciós, egyszerre több dologra is figyelni tudó (az úgynevezett “multitasking”), türelmes, észszerűen cselekvő, ellazult, sietősen kapkodó.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük