Felhívás!

Teljesen kiiktatná a sürgősségi kormányrendeleteket Kelemen Hunor

Teljesen kiiktatná a sürgősségi kormányrendeleteket Kelemen Hunor Románia

Teljesen kiiktatná a sürgősségi kormányrendeleteket Kelemen Hunor. A szövetségi elnök a Klaus Johannis által kijelölt népszavazási témakörök kapcsán beszélt a témáról csütörtökön, Kolozsváron.

Kelemen szerint a referendum kérdéseinek egyszerűeknek kell lenniük, hogy azokat a jogi felkészültséggel nem rendelkező állampolgárok is könnyen megértsék. Mint mondta: ő szigorúbban fogalmazna, mint az államfő, és nem korlátozná a büntetőjog területére a sürgősségi rendeletek kiadásának tiltását, hanem teljesen kiiktatná a sürgősségi rendeleteket, amire egyébként 2013-ban már javaslatot tett az RMDSZ.

Meglátása szerint a kormányt csak arra kellene felhatalmazni, hogy a parlamenti vakáció ideje alatt, katasztrófa- vagy háborús helyzetben egyszerű rendeleteket adjon ki.

Klaus Johannis államfő csütörtökön kijelölte az európai parlamenti választások napjára, május 26-ára meghirdetett referendum témáit.

A népszavazáson egyrészt a korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltásával, másrészt a büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel való módosításának megtiltásával kapcsolatban kérnék ki a lakosság véleményét.

“Az állampolgároknak el kell dönteniük, akarják-e, hogy elengedjék a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt személyek büntetését, illetve hogy akarják-e, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket fogadjon el olyan érzékeny területekre vonatkozólag, mint a büntetőjog vagy az igazságügyi rendszer megszervezése” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott csütörtöki sajtónyilatkozatában, hozzátéve, hogy a parlamentet is értesítette a referendum tervezett témáiról.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 5., 9:46
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Teljesen igaza van , az RMDSZ elnökének , mindig higgadtabbak , megfontoltabbak mint a többi pártok — csak egy a baj , nem engedik a nagy pártok , hogy érvényesüljön jó meglátásuk , mert amit az ” UDMR” probál előterjeszteni , már az eleve “ROSSZ”

 • User
  Dátum: 2019. április 5., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ha megengedik hogy a parlamenti vakacio alatt a kormany surgossegi rendeleteket hozzon,ezzel meg van a kiskapu a vissza elesekre.Csak katasztrofa es haborus helyzetbe lehessen ilyen rendeleteket meghozni.

 • User
  Dátum: 2019. április 5., 15:04
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Így választások előtt mindig megvilágosodik az udemeráj,azután kimegy a biztosíték.Annyira nem vagyok szegény ,hogy ne ígérgessek/Kelemen H and CO/