Hirdetés
Hirdetés

Meghatározta Klaus Johannis a május végi referendum témáit

Meghatározta Klaus Johannis a május végi referendum témáit Románia

Meghatározta Klaus Johannis államfő az európai parlamenti választások napjára, május 26-ára meghirdetett referendum témáit.

Hirdetés
Hirdetés

A népszavazás keretében egyrészt a korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltásával, másrészt a büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel való módosításának megtiltásával kapcsolatban kérnék ki a lakosság véleményét.

“Az állampolgároknak el kell dönteniük, akarják-e, hogy elengedjék a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt személyek büntetését, illetve hogy akarják-e, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket fogadjon el olyan érzékeny területekre vonatkozólag, mint a büntetőjog vagy az igazságügyi rendszer megszervezése” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott csütörtöki sajtónyilatkozatában, hozzátéve, hogy a parlamentet is értesítette a referendum tervezett témáiról.

Johannis hangsúlyozta, a román állampolgárok már több ízben is értésre adták, hogy nem hajlandók elfogadni a korrupciót, a közpénzből való lopást. “Az ilyen tettek elfogadhatatlanok, főleg ha olyanok követik el, akiket azért választottak meg az állampolgárok, hogy védjék érdekeiket és a közpénzt” – nyomatékosította.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök szerint zéró toleranciát kell hirdetni a korrupcióval szemben, ezért az ilyen bűntettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltása jelenti a helyes utat.

Az államfő ismét hangsúlyozta, hogy a kormány sürgősségi rendeleteivel “hadjáratot indított az igazságügyi rendszer ellen”.

“A társadalom belefáradt már abba, hogy folyamatosan kövesse, adtak-e ki újabb, maguknak kedvező rendeletet, és félelemmel tekint mindegyik olyan nap elé, amelyre kormányülést hirdetnek, ennek napirendi pontjai ugyanis sosem ismertek” – fogalmazott. Hozzátette, a sürgősségi kormányrendeletek azonnali joghatást fejtenek ki, esetenként akár visszamenőleges hatályúak, és kizárólag a Nép Ügyvédje emelhet kifogást ellenük az alkotmánybíróságon. “Itt az idő, hogy az állampolgárok eldöntsék, nem lenne-e szükséges, hogy más hatóságoknak is legyen joguk megtámadni az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeleteket. Meggyőződésem, hogy ha a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) vagy a legfelsőbb bíróságnak módjában állt volna alkotmányossági kifogást emelni e rendeletek ellen, nem kerültünk volna ebbe a helyzetbe” – mondta még Klaus Johannis.

A kormányt ne adjon ki sürgősségi rendeleteket

Klaus Johannis ismét felszólította a kormányt, hogy ne adjon ki az igazságügyet, illetve az ország büntetőpolitikáját érintő sürgősségi rendeleteket, mert “a referendum célegyenesbe került, így a kormány által elfogadott minden ilyen jogszabály illegitim lenne”.

A Cotroceni-palotában adott csütörtöki nyilatkozatában az elnök rámutatott, az igazságügyi törvényeknek a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett módosításait több ízben élesen bírálták az európai intézmények, ezért a kilátásba helyezett újabb büntetőjogi módosításoknak – amelyeket “álcázott amnesztiának” vél az elnök – súlyos következményei lehetnek Romániára nézve.

“Annyi büntetőjogi problémájuk van a PSD-seknek, hogy a jelek szerint készek kockára tenni Románia stabilitását és jövőjét, csak hogy kifehérítsék bűnügyi dossziéikat. Nem csodálkoznék, ha legközelebb sürgősségi rendeletbe foglalnák, hogy X politikus tisztességes” – fogalmazott.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük