Felhívás!

Telefonos vétózás

Tegnap a szenátus döntő házként elutasította Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, írja az Agerpres.

A szenátorok telefonon szavaztak, 126-an ellenezték a tervezetet, azt kizárólag a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója támogatta. A törvénytervezetet korábban hallgatólagosan fogadta el a képviselőház a két kezdeményező, Kulcsár-Terza József és Bíró Zsolt által benyújtott formában.

Az RMDSZ nevében felszólaló Tánczos Barna szenátor azt nehezményezte, hogy a román politikusok nem hajlandók érdemi vitát folytatni az autonómiáról. Rámutatott: tucatnyi jól működő példa létezik szerte az Európai Unióban különböző autonómiaformákra. Felidézte, hogy a modern Romániát megalapozó – Erdély és a Román Királyság egyesülését egyoldalúan kikiáltó – 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban a románság kötelezettséget vállalt arra, hogy önrendelkezést biztosít Erdély népeinek. A tervezet szerint a Székelyföld autonómiastatútumát népszavazással hagyják jóvá Székelyföld polgárai.

A tervezet azt a célt tűzi ki, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye egy része a román állam autonóm, jogi személyiséggel rendelkező régióját képezze. A projekt körvonalazza annak a területnek a határait, amely Székelyfölddé válik, saját közigazgatási szerveződéssel, minden szintű saját hatóságokkal és intézményekkel, különleges hatáskörökkel, ahol hivatalos a magyar nyelv és használni lehet a magyar nemzet szimbólumait. A tervezet azt is javasolja, hogy a regionális autonómiát az általános, egyenlő, közvetlen, titkos és szabad szavazással megválasztott regionális állami hatóság, az önkormányzati tanács, valamint az általa kinevezett önkormányzati bizottság gyakorolja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.