Hirdetés
Hirdetés

Tavaly 3507 hamis bankjegy

Tavaly 3507 hamis bankjegy Románia

A Román Nemzeti Bank (BNR) hivatalos adatai szerint 2019-ben az ország területén 41 százalékkal kevesebb számú hamis bankjegyet találtak 2018-hoz viszonyítva. A tavalyi pontos szám: 3507.

Hirdetés
Hirdetés

A rendőrség a saját nyomozótevékenysége által 92 hamis bankjegyet talált tavaly, míg a többi 3415 hamis pénzt különböző helyszíneken történt kifizetések alkalmával, munkaköri ellenőrzéseknél, ügykezeléseknél stb. észlelték. A 3507-ből 3232 a 100 lejes bankjegyek száma, tehát tavaly is ez volt a hamisítók és csalók kedvence. Az 50 lejes állt a második helyen 214 darabszámmal, de találtak 49 hamisított 200 lejest is. Tavalyelőtt minden forgalomban lévő 1 millió bankjegyre 2,1 hamis bankjegy jutott, tavalyelőtt pedig 3,8 darab.

Mint már közöltük, a nyomozóhatóságoknak sikerült ártalmatlanítaniuk egy pénzhamisító bűnbandát, amelynek tagjai 2014-től kezdődően – hivatalos adatok szerint – több mint 17 ezer hamis 100 lejes bankjegyet készítettek. A szakértők úgy vélik, a bűnbanda tagjai a lej  történetének legtökéletesebb, legjobb minőségű hamisított 100-asát gyártották, és műanyag bankjegyek hamisítása terén akár a (dicstelen) világelsőség is megilletheti őket. A bűnbanda alapítója és vezére Radu Theodor Croitoru, egy rendkívül erős testalkatú 50-60 év közötti férfi, aki korábban (1997-2000) lopás miatt volt bebörtönözve, számlahamisítóként is ismerték.

A hatóságok annyit elárultak, egy nyomozói korszerű adattárban azonosították azt az ujjlenyomatot, amit a hamisított 100 lejes egyik elemén találtak. Ez azért perdöntő bizonyíték, mert az ujjlenyomat két egymásra helyezett, összeillesztett bankjegyelem között volt “konzerválódva”. Vagyis a hamisító a kézműves munka idején hagyta az ujjlenyomatát az egyik biztonsági elemen. A férfi bevallotta, egy évbe telt, amíg a 100 lejes bankjegy szerkezetét annyira áttanulmányozta, hogy belevághatott a hamisításba.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük